Германският външен министър Хайко Маас призова за създаването на нова разплащателна система, която да е независима от САЩ, като начин за спасяване на ядрената сделка между Иран и Запада след решението на американския президент Доналд Тръмп през май да оттегли страната си от нея.

В статия за германския ежедневник Handelsblatt Маас пише, че Европа не трябва да позволява на САЩ да действат "против нашите интереси и за наша сметка". "Поради това е важно да засилим европейската автономия, като създадем канали за разплащане, които са независими от САЩ, както и Европейски валутен фонд и наша независима Swift система", отбелязва Маас, цитиран от Financial Times.

Изказването му е най-силният призив до момента за финансова и парична автономия на ЕС спрямо САЩ, казва Торстен Бернер, директор на базирания в Берлин Global Public Policy Institute. Статията на германския външен министър отразява дълбочината на дилемата, пред която са изправени европейските политици, които опитват да запазят иранското споразумение и в същото време да се справят с последиците от американските санкции, наложени от Тръмп върху компании, които правят бизнес в Иран.

ЕС се ангажира със споразумението и обеща да защити европейския бизнес от наказателните мерки на Вашингтон. Но това не убеди компаниите в съюза, които се интересуват повече от запазването на достъпа си до доходоносния американски пазар, отколкото от скромните възможности, предоставени от Иран.

Миналия месец Вашингтон отхвърли призива на европейски високопоставени представители да освободи ключови индустрии от санкциите. Американският държавен секретар Майк Помпейо и финансовият министър Стивън Манучин официално отхвърлиха призива за отстъпки по отношение на финансите, енергетиката и здравеопазването, отправен от Германия, Франция, Великобритания и ЕС.

В понеделник Total, най-голямата енергийна компания във Франция, обяви, че се оттегля от голям проект за ирански газ, след като призна, че може да бъде засегната от американските мерки срещу иранската петролна и газова индустрия.

Базираната в Белгия глобална система за разплащания Swift, която улеснява много от трансграничните трансакции в света, също е засегната. Ако тя не получи освобождаване от санкциите, САЩ може да поискат от нея да изключи иранските банки, на които са наложени санкции, от мрежата си до началото на ноември пред риска от възможни контрамерки както срещу членовете на борда на директорите ѝ, така и срещу финансовите институции, в които те работят. Те може да включват замразяване на активи и забрана за пътуване в САЩ на засегнатите лица, както и ограничаване на възможностите на банките да правят бизнес в САЩ.