Еврото достигна днес най-висока стойност спрямо долара от близо две месеца, след като Европейският съюз и Великобритания постигнаха споразумение за Брекзит, предаде Ройтерс.

Споразумението предстои да бъде одобрено от британските депутати. Курсът на британската лира и еврото скочи за кратко съответно с над 1 процент и с 0,5 процента.

Еврото беше поставено на изпитания от началото на годината е понижило стойността се с над 3 процента, след като повсеместното забавяне на икономиката в Европа, подхранено от продължителната търговска война между Вашингтон и Пекин подкопа инвеститорското доверие към единната европейска валута.

Надеждите за споразумение за Брекзит тази седмица обаче издърпаха еврото от низходящата тенденция и то прехвърли прага от 1,11 долара за първи път от един месец.

Великобритания е успяла днес да постигне споразумение за Брекзит с Европейския съюз, съобщи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер едва няколко часа преди началото на среща на върха на лидерите от ЕС в Брюксел.

Британската лира поскъпна с над 1 процент, а цените на акциите на британски компании се повишиха след съобщението за сделката.