Сбербанк приключи сделката по продажбата на 99,85 процента от акциите на турското си подразделение Денизбанк (Denizbank) на дубайската банка Емирейтс Ен Би Ди (Emirates NBD). Това се посочва в прессъобщението на Сбербанк, цитирано от ТАСС.

"Сбербанк и Емирейтс се радват да съобщят, че сделката е приключена и сега Емирейтс Ен Би Ди притежава 99,85 процента от акциите на Денизбанк", се посочва в съобщението.

Печалбата на Сбербанк от продажбата на турското подразделение е 170,7 милиарда рубли при общ обем на инвестициите на руската банка от 148 милиарда рубли.

В резултат от сделката собствените средства на Сбербанк според Международните стандарти за финансово отчитане (МСФО) ще се увеличат с 11,7 милиарда рубли.

"Решението за продажбата на Денизбанк е свързано с ограниченията, породени от санкциите и със съответните изменения в стратегията на Сбербанк за международно присъствие и ще ни позволи да насочим още по-голямо внимание върху развитието на екосистемата на Сбербанк в Русия", коментира сделката президентът на Сбербанк Герман Греф, цитиран в прессъобщението на банката.

Банковата група Емирейтс Ен Би Ди работи в ОАЕ, Саудитска Арабия, Египет, Индия, Сингапур, Великобритания и има представителства в Китай, Индонезия и Турция. Общият обем на активите на групата на 30 юни 2019 година е бил 537,8 милиарда дирхама на ОАЕ (около 146 милиарда долара).

През 2018 г. Сбербанк сключи задължаващо споразумение с една от най-големите банки на Обединените арабски емирства Емирейтс Ен Би Ди за продажбата на турската си дъщерна компания Денизбанк за над 14,6 милиарда турски лири (3,25 милиарда долара). Но през април 2019 г. страните подписаха споразумение с обновени условия. Емирейтс Ен Би Ди обяви тогава, че се е споразумяла да плати 15,48 милиарда лири (2,8 милиарда долара) за сделката.