Съединените щати са "много отворени" за налагане на санкции на руската петролна и газова индустрия, каза говорителят на Белия дом Джен Псаки в сряда, добавяйки, че преценяват възможното въздействие върху световните пазари и цените на енергията в САЩ, предаде Ройтерс.

Попитана дали Вашингтон и западните му съюзници ще наложат санкции на огромния енергиен сектор на Москва, Псаки каза за MSNBC: "Ние сме много отворени".

"Обмисляме го. Опцията е на масата, но трябва да преценим какви ще бъдат всички въздействия от прилагането й", добави тя.

Въпреки че Съединените щати все още не са се насочили към продажбите на руски петрол като част от мащабните си икономически санкции срещу Русия заради нейното нахлуване в съседна Украйна, американските търговци вече предприеха действия, за да спрат този внос, разстройвайки по този начин енергийните пазари.

Администрацията на президента Джо Байдън заяви, че може да блокира руския петрол, ако Москва продължи агресията си срещу Киев. Въпреки това Псаки каза в сряда, че Белият дом преценява доколко такава мярка ще разтърси пазарите.

Цените на петрола достигнаха осемгодишни върхове почти цяла седмица, след като Москва нахлу в Украйна, достигайки връх от $113,02 за барел в сряда, преди цената да се понижи до $111,53. Междувременно производителите на петрол от ОПЕК+, които се имат среща в сряда, 2 март, планират да се придържат към скромни увеличения на производството, според техния проектоплан, отбелязва Ройтерс.

"Това, което също вземаме предвид... е как можем да увеличим максимално въздействието и натиска върху (руския) президент (Владимир) Путин и финансовия сектор...," каза Псаки. "Но ние искаме да сведем до минимум въздействието върху световния пазар, включително световния пазар на петрол и въздействието на цените на енергията върху американския народ."