Сръбската банка "АИК Банка" (AIK Banka) успешно приключи придобиването на "Сбербанк Сърбия" (Sberbank Srbija), сръбското подразделение на европейския филиал на руската банкова група "Сбербанк", се посочва прессъобщение на сайта на "АИК Банка".

"АИК Банка" днес получи съгласие от Сръбската народна банка и компетентните регулаторни органи, с което изпълни всички условия за получаване на собственост върху "Сбербанк Сърбия". Така "АИК Банка" щe увеличи присъствието си на пазара на Сърбия до 9 процента, а по активи ще стане една от най-значимите банки в страната. Успешното приключване на процеса на покупка, започнал миналата година, ще увеличи клиентската база на АИК Банка със 180 000 физически и юридически лица, а общите активи на банковата група ще нараснат с 1,7 милиарда евро, се посочва още в прессъобщението.

Активите на "АИК Банка" ще достигнат в региона 4 милиарда евро, а в Сърбия банката заема шесто място.

Миналата година на 3 ноември "Сбербанк Европа" (Sberbank Europe AG), европейското подразделение на групата "Сбербанк", се договори с инвеститори за продажбата на дъщерните си компании в Босна и Херцеговина, Хърватия, Унгария, Сърбия и Словения, припомня ТАСС.

По-рано днес Европейската централна банка (ЕЦБ) е установила "фалит или възможен фалит" на европейския филиал на руската банка "Сбербанк", предаде Франс прес. Причината е в значително теглене на депозити заради конфликта в Украйна и санкциите, приети от Запада.

Европейското подразделение на "Сбербанк", "Сбербанк Европа", чиято централа се намира в Австрия, както и две нейни дъщерни дружества - "Сбербанк" в Хърватия и "Сбербанк" в Словения - изпитват сериозни проблеми на фона на руската военна операция в Украйна, посочва ЕЦБ, цитирана от "РБК дейли".