Западът с гръм и трясък заяви, че е постигнал пълно единодушие - ако Русия си позволи "най-голямата инвазия" след Втората световна война, като нахлуе в Украйна, съюзниците бързо ще отвърнат с наказателни мерки, включително с "безпрецедентен пакет от санкции" срещу Москва. Най-общо - жестоки експортни ограничения, удар по финансовата система (до голяма степен блокирането й), наказателни мерки срещу компании, свиване на газовите доставки за Европа. Като капак - политически санкции срещу висши правителствени служители и военни ръководители, включително президента Владимир Путин.

Някои наблюдатели дори заключиха: "Няма повече iPhone за Русия". От Кремъл с насмешка отбелязаха - можем и без съдомиялни машини.

Извън шегата, ако бъдат наложени споменаваните в различни медийни публикации санкции, това ще блокира технологичното индустриално развитие на Русия, за каквото Путин говори от години насам. Санкциите от 2014 г. - след превземането на Крим, удариха най-лесните цели в руските високотехнологични проекти - в отбраната, в проучванията за нефт и газ в Арктика и Далечния изток на Русия. Новите санкции биха могли да бъдат по-широкообхватни, но трудно ще изпълнят целите си без да нанесат щети на западни компании. Американски корпорации с интереси в Русия вече настояха да се внимава, като предупредиха, че е възможно Москва да конфискува активи.

Предупреждения, че санкциите ще се върнат като бумеранг, отправиха и европейски представители.

Защо се изчаква със санкциите

"Ако само една-единствена допълнителна руска войскова част влезе в Украйна по агресивен начин, това ще предизвика бърз, сериозен и обединен отговор от нас и от Европа", предупреди държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за CNN. Така Блинкен отговори на украинския президент Володимир Зеленски, който настоява Западът да наложи санкции сега, като твърди, че мощните наказателни мерки след потенциална руска атака няма да помогнат на страната му. "Санкциите се смятат за превантивен инструмент", аргументира се Зеленски. Какво като въведете санкции, след като вече сме загубили няколко територии?, пита той в интервю за The Washington Post (WP).

Целта на тези санкции е да възпират руската агресия, каза Блинкен. "Така че, ако те се задействат сега, губите възпиращия ефект. Всички неща, които правим, включително изграждането на единна позиция с Европа, огромните последици за Русия, са предназначени да влияят на президента (Владимир) Путин, да ги възпираме и разубеждаваме да не предприемат агресивни действия, дори когато в същото време следваме пътя на дипломацията", коментира Блинкен.

Ще имат ли обаче възпиращ ефект санкциите

Санкциите не работят срещу Русия, каза неотдавна за CNBC Тони Брентън, бивш британски посланик в Москва. "Русия просто става още по-упорита." В отговор Западът също става по-упорит. И, според него, много опасната конфронтация е все по-близо.

Руският външен министър Сергей Лавров говори пред Държавната дума, Долната камара на руския парламент в Москва, Русия, сряда, 26 януари 2022 г. Пред депутатите Лавров каза, че очаква писмени отговори от САЩ на поставените от Русия въпроси

Снимка: AP/БТА

Анджела Стент, почетен директор на Центъра за евразийски, руски и източноевропейски изследвания към университета Джорджтаун, също смята, че заплахата от санкции няма да стресне Русия, както не са я изплашили досега наложените. Ако руският президент Владимир Путин реши да нахлуе в Украйна, "не съм сигурна, че перспективата за тези санкции ще го възпре", отбеляза Стент.

Търси ли Путин разкол

Владимир Путин печели време при кризата около Украйна, разчитайки на разногласия сред западните страни, пише WP.

Външнополитически анализатори смятат, че Путин получава стратегическо предимство, като проточва конфронтацията. Според тях крайната му цел е да засили разделенията между САЩ и техните съюзници в НАТО и да породи съмнение доколко ефективно би могъл да отговори Западът, ако руски войски навлязат в Украйна, посочва вестникът. Байдън похвали единството, но всъщност, както винаги, съществуват различия между страните членки на ЕС по въпроса колко твърда да е позицията им към Русия.

Президентите, отдясно наляво, Леонид Кучма от Украйна, Владимир Путин от Русия и Александър Лукашенко от Беларус по време на пресконференция след срещата на Общността на независимите държави в черноморския курорт Ялта, Украйна, на 19 септември 2003 г.

Снимка: AP/БТА

Германският канцлер Олаф Шолц призова Европа и САЩ да преценят внимателно, когато обмислят санкции, защото от тях ще пострадат и европейски компании, а австрийският външен министър Александър Шаленберг изтъкна силната зависимост на ЕС от руския природен газ.

Според специалисти, пресметливият Путин разчита на подобни различия в позициите. Тоест единството може да се пропука, докато минава време, а дрънкането на оръжия от руска страна премине в сухопътно нахлуване, отбелязва WP.

На фона на ескалиращото напрежение Путин проведе видеовръзка с италиански бизнесмени (те бяха инициаторите), на които каза, че Италия е ключов партньор за Москва.

Литовският външен министър Габриелюс Ландсбергис изтъкна, че Русия иска "да разцепи Запада", и че ЕС не може да си позволи да бъде разделен. 

Ясно е едно, санкционната машина (и не само тя) се задвижва отвъд Океана, ЕС я следва и бере плодовете или обира негативите, като тясно свързан политически със САЩ и икономически (особено енергийно) с Русия.

Насред словесните гърмежи и заплахата от санкции руската рубла се срина до 14-месечно дъно (на 24 януари), а стойността на руските активи падна до най-ниската си точка от месеци.

Какви санкции и доколко дълбоко могат да стигнат

Андерс Ослунд, доцент в Центъра за евразийски, руски и източноевропейски изследвания към Джорджтаунския университет, каза за Гардиън: "Има много много инструменти, с които разполагат."

"Има голям простор за засилване на икономическия натиск срещу Москва, ако администрацията на Байдън реши да го направи... Действащите санкции срещу Русия са леки; ако санкциите срещу Иран са 10 от 10 по интензитет, днешните санкции срещу Русия са може би две или три", каза пред британския The Guardian Едуард Фишман, старши сътрудник в Атлантическия съвет. "Срещу нито една голяма държавна руска компания не са налагани пълномащабни санкции."

Според множеството медийни съобщения, администрацията на Байдън е започнала да полага основите на забрана за продажба в Русия на високотехнологични продукти, съдържащи компоненти или софтуер, произведени в САЩ. Планът следва стъпките, които администрацията на Тръмп предприе срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei през 2020 г., забранявайки на доставчиците да продават полупроводници, от които се нуждае за производството на мобилни телефони. Забраната имаше опустошителни последици за бизнеса на Huawei. Някога световен лидер в продажбите на смартфони, той падна на 10-о място, откакто беше въведена забраната, отбеляза VOA.

Степента, до която администрацията смята да стигне в забраната за доставки на високотехнологично оборудване за Русия, е неясна и това, според експерти, вероятно е умишлено. До колко дълбоко могат да стигнат забраните, зависи от това докъде ще стигне Русия.

Сателитно изображение, предоставено от Maxar Technologies, показва разгръщане на бойни групи в тренировъчната зона Погоново във Воронеж, Русия, неделя, 16 януари 202 г.

Снимка: AP/БТА

"Както при всяко голямо събитие, криза или потенциална инвазия, правителствените лидери искат варианти... от най-силния до най-слабия и всичко по средата, по отношение на действията, които могат да бъдат предприети", коментира Кевин Улф, бивш помощник-министър по търговията за експортна администрация в Бюрото по промишленост и сигурност на ведомството, цитиран от VOA.

Ще се задейства ли правилото за екстериториален обхват

Още от времето на Тръмп САЩ прилагат правило, по което, съгласно американското законодателство, ще е незаконно за който и да е субект по света да продава високотехнологично оборудване на Русия, ако това оборудване е произведено или тествано с помощта на американска технология.

Теоретично това правило може да се приложи за почти всеки продукт в света, който съдържа полупроводници, като се има предвид разпространението на технологиите и софтуера в САЩ, участващи в производствения процес на устройствата.

Правилото се основава на имплицитната заплаха, че компании, които разчитат на американски технологии или софтуер, за да произвеждат своите продукти - дори ако физическите компоненти на самите продукти не са американски - могат да се окажат отрязани от решаващи лицензи или оборудване, ако откажат да спазват забраната на САЩ за износ.

Изключителният обхват на правилото в бизнес отношенията на фирми извън САЩ го прави политически обременено, според Джим Луис, старши вицепрезидент и директор на Програмата за стратегически технологии в Центъра за стратегически и международни изследвания. Пред VOA обаче Луис каза: "Използването на сила срещу Украйна наистина го оправдава". И отсече: "Ако се стремят към максимално въздействие, това означава, че няма повече iPhone за Русия."

САЩ имат широк спектър от възможности, когато става въпрос за блокиране на трансфера на технологии към Русия, както по отношение на юридическите лица в тази страна, така и на компаниите извън нея, които биха били обект на такива санкции.

Администрацията може да набележи конкретни компании и да направи незаконна продажбата за тях на американски технологии. В по-широк план САЩ биха могли да наложат ограничения за цели сектори, забранявайки износа на технологии за, например, руската самолетостроителна индустрия за граждански цели.

В далечния край на спектъра ще бъде категорична забрана за продажба на Русия на всякакви технологии, свързани със САЩ.

Ето някои конкретни примери за санкции

Пазарът на облигации

През април 2021 г. САЩ забраниха американските финансови институции да купуват нови емисии руски държавни облигации, което постигна незначителен ефект. Вашингтон може да отиде много по-далеч и да санкционира вторичния пазар на руски облигации, където те се препродават и "пакетират" с други инвестиции.

Финансов удар - SWIFT и клирингът

Най-голямата тояга в арсенала на Байдън е заплахата Русия да бъде изключена от глобалната система за електронни разплащания SWIFT, базирана в Брюксел, отбеляза The Guardian. Това беше една от най-осакатяващите мерки, използвани срещу Иран, и ще направи Русия пария в международните финанси. Това оръжие вероятно ще се използва като последна мярка.

За САЩ и европейските им съюзници изключването на Русия от финансовата система SWIFT, която прехвърля пари от банка на банка по целия свят, би било една от най-тежките финансови стъпки, които биха могли да предприемат, нанасяйки щети на руската икономика веднага и в дългосрочен план. Този ход би могъл да откъсне Русия от повечето международни финансови транзакции, включително от международните печалби от добива на нефт и газ, които общо представляват над 40 процента от приходите на страната (отделно за SWIFT по-долу в текста).

Европейската централна банка предупреди кредиторите със значителна експозиция към Русия да се подготвят за налагането на международни санкции срещу страната, ако Москва нахлуе в Украйна. The Financial Times написа, че служители на ЕЦБ са поискали подробности за това как банките ще се справят с различни сценарии, като например  блокиране на достъпа на руски банки до SWIFT. ЕЦБ иска гаранции, че европейските банки са в състояние да спазват всеки режим на санкции и бързо да отрежат клиенти, с които им е забранено да правят бизнес. Санкциите биха повишили значително рисковете за международните банки с голяма руска експозиция, включително Citi в САЩ, френската Société Générale, австрийската Raiffeisen и италианската UniCredit, пише британското издание.

Служители на ЕЦБ поискаха подробности за това как банките ще се справят със сценарии като например блокиране на достъп на руски банки до системата за международни плащания SWIFT

Снимка: iStock by Getty Images

Клирингът в долари 

САЩ вече притежават едно от най-мощните финансови оръжия срещу Путин, ако той нахлуе в Украйна - блокиране на достъпа на Русия до щатския долар. Доларът все още доминира при финансовите транзакции по света, като всекидневно в играта са трилиони долари.

Транзакциите в щатски долари в крайна сметка се извършват чрез Федералния резерв или чрез американски финансови институции. Това означава, че чуждестранните банки трябва да имат достъп до финансовата система на САЩ, за да уреждат трансакции в долари.

Възможността за блокиране на този достъп дава на Съединените щати възможност да причиняват финансова болка далеч извън границите си, отбеляза Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Преди това САЩ са спирали достъпа на финансови институции до доларов клиринг за предполагаеми нарушения на санкциите срещу Иран, Судан и други държави.

Байдън посочи пред репортери, че отрязването на възможността на Русия и руснаците да извършват сделки в долари е една от възможностите, които САЩ проучват.

За разлика от варианта със SWIFT и другите финансови мерки, това е вариант, който САЩ биха могли да прокарат сами. Много руснаци и руски компании ще бъдат възпрепятствани да извършват дори най-рутинни транзакции, като например изплащане на заплати или закупуване на стоки, тъй като няма да имат достъп до американската банкова система, отбеляза АП.

"Северен поток 2"

Газопроводът от Русия до Северна Европа под Балтийско море е завършен, но не е сертифициран за използване от германския енергиен регулатор. В новата германска правителствена коалиция изразиха скептицизъм относно проекта и е възможно той да бъде напълно отменен в случай на руска инвазия в Украйна. Газопроводът "Северен поток 2" между Русия и Германия няма да продължи напред, ако Русия нахлуе в Украйна, каза в сряда говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс в интервю за National Public Radio (NPR). "Няма да навлизам в подробностите. Ще работим с Германия, за да гарантираме, че няма да продължи напред."

Досегашната позиция на САЩ е, че задълбочаването на санкциите срещу проектната компания "Северен поток 2" (такива Вашингтон отдавна прилага над руски плавателни съдове, които полагат тръбите по дъното на Балтийско море) ще се отрази върху европейски партньори.

САЩ, Германия и други европейски страни са категорични, че Русия ще трябва да плати висока икономическа цена, ако нахлуе в Украйна. Но дали тази цена трябва да включва "Северен поток 2" - още няма единно мнение.

Санкции срещу руски корпорации и банки

"Администрацията на Байдън може да наложи пълномащабни санкции на големи руски банки, енергийни компании или отбранителни фирми... или да наложи строги забрани за инвестиции и предоставяне на услуги за конвенционални руски петролни проекти", смята Едуард Фишман. Две възможни финансови цели са огромната VTB Bank и Gazprombank.

Санкции срещу олигарсите и техните семейства

Мерките, предприети срещу Олег Дерипаска, оказаха влияние върху дейността на неговата алуминиева компания Rusal в Ирландия, причинявайки сериозен разрив с Дъблин. При нахлуване в Украйна Конгресът вероятно ще добави още приятелски настроени към Путин олигарси в черен списък, който да бъде добавен към бюджета за отбрана. Членовете на семействата от кръга на Путин също могат да бъдат по-широко насочени.

Санкции срещу самия Путин

Наказателните мерки може да стигнат до най-високо ниво - до самия президент на Русия. На такава заплаха прессекретарят на Путин - Дмитрий Песков, отговори, че "въвеждане на санкции срещу един държавен глава и срещу главата на Русия (...) е мярка, прекрачваща границите и която е сравнима със скъсване на отношенията", цитира го неотдавна ТАСС. Той бе категоричен, че на това Русия ще намери такъв отговор, който най-добре отговаря на нейните интереси.

Конвой от руски бронирани машини се движи по магистрала в Крим, 18 януари 2022 г.

Снимка: AP/БТА

Какво значи да те изключат от SWIFT

Обществото за световни междубанкови финансови телекомуникации (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication или SWIFT) - както самите те се определят, са уникални - те трасират пътя, по който светът, или глобалната финансова система, движи (премества) стойността по един надежден, сигурен начин.

Призивите за изключване на Русия от тази общност не са нови. През август 2014 г. Обединеното кралство призова европейските лидери да обмислят подобен вариант. Алексей Кудрин, бивш министър на финансите на Русия, тогава прогнозира, че подобен ход може да доведе до свиване на БВП на Русия с 5 процента. В крайна сметка кампанията за натиск беше прекратена. Отрязването на Русия от SWIFT се смяташе за сериозна ескалация или, както се изрази тогавашният премиер Дмитрий Медведев, равносилно на "обявяване на война".

Така и не се стигна до въвеждане на подобна мярка. Както каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, тя е последното средство.

Всъщност високото ниво на взаимосвързаност на Русия със Запада работи като щит. Съединените щати и Германия биха загубили най-много, ако Русия бъде изключена, тъй като американските и германските банки са най-сериозните потребители на SWIFT, комуникирайки с руски банки, отбеляза в свой анализ "Карнеги Москва" (Carnegie Moscow).

Все пак Русия предприе стъпки за осигуряване на вътрешната си финансова система, като случаят с Иран послужи като предупредителна лампичка: след като иранските банки бяха изключени от SWIFT, страната загуби почти половината от приходите си от износ на петрол и 30 процента от външнотърговските обороти. Въздействието върху руската икономика би било също толкова опустошително, особено в краткосрочен план. Русия силно разчита на SWIFT поради многомилиардния си износ на въглеводороди, деноминирани в щатски долари. Прекъсването ще прекрати всички международни транзакции, ще предизвика нестабилност на валутата и ще доведе до масивно изтичане на капитали. Затова от 2014 г. Русия въведе няколко контрамерки за минимизиране на рисковете и потенциалните икономически щети.

Какви мерки взе Москва

Ако руските банки бъдат изключени от платежните системи Visa и MasterCard, всички вътрешни транзакции могат да се извършват чрез националната система за разплащателни карти. Извършването на международни трансфери обаче би било трудна задача.

През април 2014 г. редица руски банки бяха включени в черния списък на САЩ. И Visa, и MasterCard блокираха използването на техните платежни системи. След месец руското правителство прие закон за въвеждане на Националната система за разплащателни карти, по-късно известна като "Мир" ("Светът"). Напълно притежавана от централната банка на Русия, картовата система работи като клирингов център за обработка на картови транзакции в Русия.

От 2014 г. делът на операциите на "Мир" е нараснал до 24% от всички вътрешни картови транзакции, като са издадени повече от 73 милиона карти, използващи системата. Бързият растеж произтича до голяма степен от факта, че в Русия банковите карти обикновено се издават от работодателите (или държавата в случай на обезщетения), а картите "Мир" вече са стандартно издавани за пенсионери, служители в обществения сектор и други, които получават публични средства.

Извършването на плащания извън Русия обаче все още далеч не е лесно с карта "Мир". 

В средносрочен план SWIFT може да бъде заменен за вътрешни цели с руската еквивалентна система за трансфер на финансови съобщения (Система передачи финансовых сообщений, System for Transfer of Financial Messages - SPFS), която беше създадена от централната банка през 2014 г. и която има за цел да възпроизведе функциите на световната система за междубанков трансфер.

През 2020 г. трафикът през SPFS се удвои до почти 13 милиона съобщения, но системата все още бледнее в сравнение със SWIFT. Повече от 400 финансови институции се присъединиха към руската алтернатива, повечето от които са руски банки, но ключови банки, опериращи в Русия, като UniCredit, Deutsche Bank и Raiffeisen Bank, както и местните банки Tinkoff и Vostochny все още не са се присъединили, отбелязва "Карнеги Москва". За да привлече нови членове, централната банка прибягва както до морковa - намаляване на тарифите на системата до около половината от таксите на SWIFT - така и до тоягата: през 2019 г. Сметната палата предложи да бъдат задължени всички банки, работещи в Русия, включително дъщерните дружества на чуждестранни банки, да се свържат с руския аналог.

В момента 20 процента от всички вътрешни трансфери се извършват чрез SPFS. Централната банка се стреми да увеличи този дял до 30 процента до 2023 г. За да се превърне в привлекателна алтернатива за участниците на пазара обаче, системата все пак ще трябва да разреши проблема с техническите си ограничения. Операциите са ограничени до работно време през делничните дни, за разлика от SWIFT, който работи 24/7, а системата също така свива размера на съобщенията до 20 килобайта.

В международен план, въпреки усилията на руските официални лица, руският аналог среща трудности в привличането на чуждестранни членове, за да се конкурира с мрежата на SWIFT от над 11 000 членове.

Бутат ли санкциите Русия към Китай още повече

Ако САЩ продължат напред с обширни технологични санкции срещу Русия, за Москва ще бъде трудно да запълни празнината с вътрешно производство, каза Джефри Едмъндс, старши анализатор в мозъчния тръст за сигурност CNA Corporation.

"Русия винаги е била доста слаба, що се отнася до неща като микрочипове, микроелектроника и електроника като цяло", каза Едмъндс пред VOA. "Това се съчетава с факта, че Русия има много слабо предприемачество, тъй като повечето от технологичните компании от сектора наистина се управляват от спонсорирани от правителството организации, които са силно неефективни и подложени на високи нива на корупция."

Резултатът може да бъде изтласкването на Москва към Китай, който вече работи за създаване на местна производствена база и в бъдеще може да предоставя на Русия собствено оборудване, което би направило санкциите на САЩ неефективни.

По данни на ООН Русия вече внася около 68% от своите потребителски ИТ продукти от Китай.

Екстериториален обхват на санкциите би предоставил на китайското правителство допълнителни причини да казва, че западните сили и особено САЩ се месят във вътрешните работи и така допълнително ще обтегнат отношенията между САЩ и Китай. Китайските технологични компании вероятно ще бъдат принудени да избират между достъп до американския пазар и достъп до други пазари, под угрозата от санкции.

Докато Китай вече прави стъпки за усъвършенстване на производството си на полупроводници, технологичните санкции на САЩ срещу Русия вероятно ще ускорят процеса за сметка на американската полупроводникова индустрия.