ЕС одобри в понеделник разпоредби, с които урежда заделянето и по-нататъшното използване на приходите от замразени активи на Руската централна банка (РЦБ) - определяни като неочаквани печалби - като първа конкретна стъпка към целта парите да отидат за финансиране на възстановяването на Украйна.

Това е кражба - отговори във вторник Москва.

Какви са правилата

"Европейският съвет реши, че централните депозитари на ценни книжа (Central securities depository - CSD), които държат активи на РЦБ на стойност от над 1 милион евро, трябва да отчитат извънредните парични наличности, натрупани заради рестриктивните мерки на ЕС (наложените на Москва 12 пакета санкции). Съответните приходи трябва да са посочени отделно (във финансовите им отчети)."

Тоест, на централните депозитари на ценни книжа, като клиринговата къща Euroclear, базирана в Брюксел, ще бъде забранено да използват нетните печалби и трябва да държат приходите от руските активи отделно.

Ройтерс отбелязва, че досега само данъците върху активите в Белгия са били предназначени за попълване на специален фонд за Украйна, управляван от белгийското правителство.

Решението на ЕС дава зелена светлина на Европейския съвет да приеме решение относно евентуалното използване на тези печалби при предоставянето на финансова помощ на Украйна от страна на Общността, посочва Ройтерс.

ЕС, САЩ, Япония и Канада (ЕС и Г-7) замразиха активи на РЦБ на стойност около 300 млрд. долара през 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна. Около 200 млрд. долара от тях се държат в Европа, главно в Euroclear. Повече от година ЕС и Г-7 обсъждат дали и как тези средства могат да бъдат използвани.

Съединените щати дадоха идеята за директна конфискация на активите, но в ЕС смятат това за твърде рисковано от правна гледна точка.

ЕС предлага да бъдат използвани приходите, генерирани от замразени фондове от резерви на РЦБ. От тях е възможно да бъдат събрани около 16 милиарда долара през следващите 4 години. Отделно ЕС се съгласи да отпусне 50 милиарда евро помощ на Киев.

Миналия декември германската прокуратура заяви, че ще предприеме мерки за конфискуване на повече от 720 милиона евро от банкова сметка във Франкфурт на руска финансова институция. Тогава агенциите се позоваха на запознат със случая източник, според когото въпросната институция е Националният депозитар за разплащания - агенцията за вътрешни разплащания, притежавана от Московската борса, която играе важна роля в руската финансова система като ключов посредник с международните пазари.

МВФ: Внимателно с тези активи

Не закъсня позицията на Международния валутен фонд. След решението на ЕС МВФ предупреди, че всички взети решения за изземване на замразени руски активи трябва да бъдат подкрепени с "достатъчни правни основания", за да се избегнат бъдещи рискове, съобщи Ройтерс.

Първият заместник-управляващ директор на МВФ Гита Гопинат в онлайн интервю за списание Foreign Policy каза, че решенията за това какво да се прави с активите се вземат единствено от държавите, които ги държат. Тя отказа да даде мнение как трябва да се използват.

Гопинат каза още, че МВФ ще оцени въздействието на всички взети решения върху засегнатите страни, включително Русия, и световната икономика като цяло. Но изтъкна, че МВФ няма да участва във взимането на тези решения. И подчерта отново, че е важно взимащите решения да се уверят, че "каквото и да правят имат достатъчно правни основания да го направят, така че да не се излагат на рискове по-късно".

Първата реакция от Русия

Русия същевременно обеща да отвърне по същия начин, ако ЕС изпълни плана си да отдели печалбите, генерирани от замразените активи на Русия в съюза, и да ги предаде на Украйна.

Председателят на РЦБ Елвира Набиулина и Антон Силуанов

Снимка: Getty Images

"Ние също имаме достатъчно активи, които са замразени тук в сметки от тип C (латинска буква)", заяви в интервю пред руския канал "Россия-24" в последните дни на 2023 г. министърът на финансите Антон Силуанов. "Числата не са малки, приходите от тези фондове са значителни и определено също биха могли да бъдат използвани, ако нашите неприятелски партньори вземат решение", добави той.

Специалните сметки от тип "C" Русия откри, за да предотврати изтеглянето на средства и активи от граждани и фирми от т. нар. неприятелски страни. Така бе ограничена възможността фирми, които продават своите руски активи, да теглят приходите в долари и евро.

Ето повече за специалните сметки "C" >>

И отговорът на Русия с днешна дата

Във вторник Русия предупреди Запада, че Москва ще действа много твърдо, ако Съединените щати и Европейският съюз конфискуват руски активи на стойност стотици милиарди долари.

"Това е кражба: това е присвояване на нещо, което не ви принадлежи", каза говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пред радио "Спутник", цитирана от ТАСС и Ройтерс.

Захарова каза, че отговорът на Москва ще бъде "изключително твърд", тъй като Русия смята, че по същество си има работа с крадци.

"Като се има предвид, че страната ни квалифицира това като кражба, отношението ще бъде като към крадци", каза Захарова. "Не като политически манипулатори, не като технолози, които пресилват нещата, а като крадци".

Захарова потвърди казаното по-рано от Силуанов, че ако собствеността й бъде конфискувана, Русия в отговор ще конфискува американски, европейски и други активи.