Германското подразделение на руската държавна компания "Роснефт" се готви за тежка съдебна битка, след като Берлин обяви, че планира да национализира активите й в страната, съобщават ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек е уведомил по-рано тази седмица "Роснефт", че правителството планира да изземе германските активи на компанията, допълвайки, че ще вземе всички мерки, за да защити правата на акционерите.

Министерството е посочило, че ако "Роснефт" си върне контрола върху германските си активи, сред които е захранващата Берлин с горива рафинерия "Швет", тя може да спре работа, тъй като работещите с нея доставчици могат да откажат да я захранват, посочва в изявление в "Линкдин" юридическата кантора "Малмендир легал" (Malmendier Legal). По този начин може да бъде застрашена енергийната сигурност на Германия.

Рафинерия "Швет", в която "Роснефт" владее 54,17 на сто, беше поставена под пряко държавно управление през септември 2022 г. заради руската инвазия в Украйна. Попечителството е валидно за шест месеца и вече е удължавано два пъти. Правителствени източници казаха на АФП, че сегашното попечителство приключва на 10 март и без по-нататъшна държавна намеса има риск за операциите на Роснефт Германия. Поради това Берлин проучва възможността за национализиране на дейността на компанията, казаха те.

Финансовият всекидневник Handelsblatt съобщи, че компанията е била поканена на изслушване от правителството, което е официална стъпка към национализация. Изслушването е част от проучването на хода и все още не е взето решение.

Кремъл заклейми плановете за национализация, а говорителят на Путин Дмитрий Песков обяви, че предстои битка с "всички възможни правни действия".

"Евентуалната национализация на активите на "Роснефт" в Германия всъщност ще бъде експроприация на чужда собственост", каза Дмитрий Песков и предупреди, че "този ход ще има последствия за репутацията на Берлин".

"Това не е нищо повече от експроприация на чужда собственост", подчерта представителят на Кремъл, но отбеляза, че "засега самата компания защитава своите интереси". Прессекретарят на президента нарече корпоративен въпросът дали е възможна размяна на активи между Роснефт и германски компании.

"Държавата винаги е защитавала интересите на нашите компании, нашите граждани и ще продължи да го прави", подчерта Песков, "Ние не изключваме нищо, за да защитим нашите интереси и да противодействаме на незаконни стъпки".

В същото време подобни стъпки на Германия и други западни страни, според прессекретаря на президента, подкопават "икономическите правни основи в европейските страни", "абсолютно обезценяват инвестиционната привлекателност на тези страни и, разбира се, имат много дълбоки последици за тези, които приемат такива решения" - юридически, имиджови и "в крайна сметка икономически".

Москва и Берлин не водят диалог на ниво държавни агенции, тъй като комуникационните канали са унищожени, каза Песков, коментирайки възможността за взаимодействие по въпроса за изземването на активите на Роснефт в Германия.

"Няма никакви преговори между Москва и Берлин, ако имате предвид на държавно или правителствено ниво. Тези канали всъщност вече са унищожени и липсват", каза още Песков.

Ходът на Германия да поеме контрола върху операциите на Роснефт в страната идва на фона на нарастване на напрежението между Москва и Запада след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.