Ръководителят на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина каза, че поради налагането на санкции руската икономика скоро ще бъде изправена пред труден период на структурни промени.

"Периодът, в който икономиката може да живее с резерви, има край. И още през второто и началото на третото тримесечие ще влезем в период на структурна трансформация и търсене на нови бизнес модели", заяви Набиулина, цитирана от Газета.ру.

Директорът на Руската централна банка отбеляза, че санкциите засягат преди всичко финансовия пазар, но след това ще засегнат икономиката като цяло.

В същото време Банката на Русия няма да се намесва, за да  намалява инфлацията.

"Това би попречило на бизнеса да се адаптира, за него сега е по-трудно и скъпо да възстанови доставките на необходимите вносни компоненти, а това неминуемо ще се отрази на цената на крайния продукт", обясни Набиулина.

Според нея скокът на цените на отделните стоки до голяма степен ще бъде свързан със слабо предлагане, но инфлацията не трябва да бъде неконтролируема, обезценяваща доходите и спестяванията. Централната банка очаква да се върне към целевата инфлация от 4% през 2024 г.

"Ще следваме парична политика, която ще върне инфлацията до целта в разумен, предвидим срок, но не твърде рязко", обясни Набиулина.

Тя каза също, че Банката на Русия все още не е в състояние да се откаже от всички елементи на валутния контрол.

"По отношение на валутното регулиране ние наистина предприемаме строги мерки, но е важно валутният контрол да бъде коригиран. Няма да можем да изоставим всички елементи на валутния контрол в близко бъдеще. Трябва да се коригира така, че да покрива рисковете, но да не пречи на нормалните дейности", коментира Набиулина.

Според ръководителя на Централната банка руската банкова система е здраво стъпила на крака и е в състояние да издържи на сериозни удари въпреки неотдавнашната пандемична криза.

"До началото на 2022 г. капиталовите наличности на банките, като се вземат предвид натрупаните буфери и макронадбавки, възлизат на около 7 трилиона рубли, което е дори повече от половината от общия капитал. Това е достатъчно, за да покрие до 10% от загубите по заеми в момента", обясни Набиулина. В същото време отбеляза, че границата на сигурност на банковата система е неравномерно разпределена. Централната банка ще вземе това предвид при разработването на мерки за подкрепа.

Набиулина каза още, че заради санкциите Централната банка може да разполага с около половината от резервите си. Това са злато, юан и други активи, които не са под санкционни рискове. Но те не позволяват да се управлява ситуацията с валутата на вътрешния пазар, каза ръководителят на Централната банка.

Според нея е преждевременно да се обсъждат перспективите за златните и валутните резерви на Банката на Русия.

"Списъкът с резервни валути е ограничен, страните, които издават такива ликвидни резервни валути, предприеха неприятелски мерки и замразиха използването ни. В бъдещето ще трябва да се гледа. Засега ми е трудно да давам предложения конкретно за перспективите", каза Набиулина.

Вече 52 чуждестранни организации от 12 държави са се присъединили към системата за предаване на финансови съобщения, която действа като аналог на SWIFT.

"Когато заплахата от прекъсване на връзката със SWIFT се появи за първи път през 2014 г., ние разработихме SPFS на Банката на Русия, която работи в съответствие със стандартите на SWIFT. Чуждестранни участници, които се интересуват от работа с руски партньори, могат да се присъединят към него и вече се присъединяват", припомни Набиулина.

Тя подчерта, че санкциите срещу руски банки и компании отрязват по-голямата част от руската икономика от сетълментите в резервни валути.

"За нас е важно да развиваме плащанията в национални валути. Тук също не започваме от нулата. Вече стартирахме и разработихме такива двустранни проекти с редица държави. Сега преговаряме с партньори в различни страни, за да нормализираме ситуацията с плащанията и сетълментите възможно най-скоро", каза ръководителят на Централната банка.