Руската централна банка (Банката на Русия) заяви, че руските граждани, които държат пари във валута на "неприятелски" страни, трябва да открият банкова сметка в чужбина. Това съобщава информационно-образователният Telegram канал на регулатора.

"Ако по някаква причина за вас е важно да запазите част от средствата във валутите на страните, които са наложили санкции ..., тогава си струва да проучите възможността за откриване на сметка в чужбина", се казва в съобщението, публикувано в канала Телеграм, написа Газета.ру.

Регулаторът обясни, че руснаците, които предпочитат да държат пари в Русия, е по-добре да използват валути и инструменти, които не могат да попаднат под санкции и да бъдат блокирани.

Отбелязва се, че гражданите на Русия трябва да решат какво ще им донесе по-големи ползи - съхраняване на средства в долари, но с комисиона, или все още в рубли и без нея.

По-рано беше съобщено, че доларът на Московската борса е паднал под 60 рубли за първи път от 3 август.

Рублата започна да укрепва в края на март, месец след въвеждането на западните санкции заради спецоперацията на Руската федерация в Украйна, отбелязва руското издание. На 28 февруари Централната банка повиши основната лихва от 9,5% на 20%, а след рязко отслабване на руската валута до над 104 рубли за долар, националната валута започна да укрепва позициите си. Освен това Централната банка понижи лихвения процент и на 10 юни го върна на предкризисната стойност от 9,5%.