Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се закани да продължи борбата с високите лихви и инфлацията в страната, ден преди ключово заседание на турската централна банка, предаде турската частна телевизия НТВ, на която се позова БТА.

"Лихвата е причината, инфлацията е следствието. Ние ще премахнем това бреме с лихвите от гърба на народа. Няма да притискаме народа с лихви", заяви Ердоган на заседание на парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/.

"Да извиняват онези от нашите приятели, с които вървим заедно, които защитават лихвите. На този път аз не мога, няма да бъда заедно с хора, които защитават лихвите", добави Ердоган.

Междувременно финансовите пазари в Турция осъмнаха с нов срив на турската лира на фона на рекордното покачване на стойността на щатския долар. В сутрешните часове котировките достигнаха 10.44 турски лири за долар, а спрямо еврото - 10.81 лири за едно евро.

Президентът, който постоянно настоява за намаляване на лихвените проценти, смени трима управители на централната банка в рамките на две години.

Изказването му пред парламентарната група на неговата ПСР идва ден преди очакваното заседание на централната банка в четвъртък, 18 ноември, на което финансовата институция следва да оповести решението си за лихвените проценти. На последното заседание на Съвета по парична политика на централната банка на 21 октомври основният лихвен процент бе понижен на 16 процента. Ердоган неотдавна се зарече да постигне едноцифрена лихва.

"Ще продължа докрай своята борба с лихвите и инфлацията", изтъкна Ердоган. "Докато съм на този пост, ще продължавам докрай борбата с лихвите", подчерта още той.

Рекордното поскъпване на американския долар спрямо лирата се свързва в Турция именно с очакванията за ново намаляване на лихвените проценти от централната банка.

На фона на валутния срив очаквано скочи цената на златото, стойността на една унция злато достигна 1855 долара.

Изразено в турски лири, четвърт златна монета се продава за 1022 лири, а цяла златна монета, т.нар. Джумхуриет алтънъ, струва 4161 турски лири.

След като централната банка през септември и октомври предприе курс на намаляване на лихвените проценти, стойността на щатския долар започна да се повишава всеки ден, а девалвацията на турската лира продължи, припомни за БТА Нахиде Дениз.

Според експертите, девалвацията на лирата още през октомври е надхвърлила прогнозираните стойности за турската национална валута към края на годината. Всеки ден валутите на турския пазар отбелязват по един нов рекорд. Турската лира е най-бързо топящата се парична единица на фона на щатския долар, чиято стойност през настоящата 2021 г. нарасна с 39 на сто. През 2021 г. турската лира стана най-губещата парична единица в света, съпоставена с щатския долар, двойно повече от аржентинското песо, отбелязват още специалистите.