Беше нещо като акт на отчаяние. Турската централна банка продаде част от валутните си резерви, за да стабилизира лирата. Но тази мярка едва ли може да е нещо повече от кратка глътка въздух, пише германският наблюдател Франк Щокер на страниците на "Ди Велт". Ситуацията в Турция е много напрегната: цените растат, вече има протести, страната тъне в дълбока криза, а президентът Ердоган се е барикадирал в някакъв собствен свят, коментира изданието.

Харчат и последните си пари, за да ги спасят от инфлацията

Щокер нарича политиката на Ердоган "самоунищожителна", защото президентът се е заинатил във внушението, че трябва да отърве страната от лапите на някакви "чуждестранни валутни барони". Големите губещи от тази политика обаче са обикновените хора в страната. На много места в Турция напоследък се виждат дълги опашки пред магазините. Хората искат просто да се отърват от парите си и да купят нещо с тях, докато това изобщо е възможно.

В тази връзка "Ди Велт" обяснява, че мнозина дават последните си пари за айфони, само и само да спасят спестяванията си от галопиращата инфлация. Бумът в продажбите е толкова голям, че наскоро Apple се видя принуден да прекрати онлайн продажбите в Турция. Нищо чудно, че в страната се надига недоволство - политиката на правителството обрича хората на бедност.

"А турците не са заслужили подобно нещо", коментира в уводно заглавие "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" и отбелязва: "Твърде често неговите финансово-политически идеи бяха изобличавани като малоумни: с ниски лихви няма как да пребориш инфлацията. Не можеш да отстраниш ефекта от твърде голямата ликвидност, като я увеличаваш допълнително. Ердоган налива масло в огъня на валутния пазар, а после се чуди защо страната гори", гласи заключението на ФАЦ.

Най-голямата опасност

В момента най-голямата опасност е тази: загубата на доверие във валутата да накара хората да щурмуват банките и масово да започнат да теглят парите си, предрича финансовата експертка на "Сосиете Женерал" Фьоникс Кален. Според нея в момента страната е застрашена от хиперинфлация.

Други експерти смятат, че Ердоган няма да е в състояние още дълго да поддържа своя курс на ниски лихви, защото самата действителност ще го принуди да се откаже от него. "Но те може и да се лъжат", коментира "Ди Велт" и пояснява, че в момента президентът залага на съвсем нова реторика. Напоследък Ердоган обяснява, че нямало връщане назад, защото Турция била достигнала точка на развитие, от която нататък можело да се пробие дяволският кръг на инфлацията.

Ердоган напълно е изгубил реалистична представа за тегобите, на които са изложени турците в ежедневието си, коментира по-нататък германското издание и прави многозначително сравнение между днешната ситуация и събитията отпреди 20 години: "И тогава Турция се намираше в дълбока икономическа криза, а един фалирал продавач на цветя хвърли празната си каса в краката на тогавашния премиер Бюлент Еджевит. Последваха масови протести и Еджевит загуби следващите избори. Избори, които Ердоган спечели убедително. През 2023 самият той смята отново да се кандидатира".

Публикувано в DW