Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е отстранил двама заместник-министри и други високопоставени служители на министерството на финансите и държавната хазна, съобщи информационният портал Таймтюрк, цитиран от БТА.

С публикувано в турския държавен вестник решение са отстранени заместник-министрите Шакир Ерджан Гюл и Мехмет Хамди Йълдъръм и като заместник-министри са назначени Махмут Гюрждан и Юнус Елиташ.

Отстранени са също генералният директор по общественото финансиране Абдуллах Баязът и генералният директор по икономическите програми и изследвания Ахмет Ялчън Ялчънкая.

В съвета по банково регулиране и надзор са направени три назначения - на Якуп Ас Аркая като втори председател и на Мустафа Балдъ и Олджай Туран като членове.

В началото на месеца Ердоган подписа указ, с който смени и финансовия министър Лютфи Елван, като назначи на негово място Нуреддин Небати. Според медийни информации Елван сам е поискал да бъде освободен.

Промените в министерството на финансите идват на фона на силна девалвация на турската лира и преди ключово решение днес на централната банка на страната за лихвените проценти.

Турската централна банка ще трябва да реши дали да последва призива на Ердоган и да понижи отново лихвите с оглед на инфлацията от над 21 процента и слабата турска лира, която е поевтиняла с 36 процента това тримесечие.

Ердоган, изявен противник на високите лихви, смени трима централни банкери за по-малко от две години. Напоследък той няколко пъти повтори позицията си срещу увеличаването на лихвените проценти.