Коментари - Ердоган не обърна курса: Турската централна банка намали пак лихвите, пращайки лирата към рекордно ниски нива | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нито курсът, нито курът зависят изобщо от феса, а всичко се диктува от САШ, които много скоро ще заврът главата на Ердо в собствения му гъз.

Всъщност, Ердоган съвсем не е толкова глупав. Това, което прави е, че съзнателно търси девалвацията на лирата. Защото, в условията на турската икономика и вътрешна икономическа политика, това сваля себестойността на труда и повишава конкурентната способност на турските стоки на вътрешните и външните пазари. Освен това и прави Турция по-привлекателна за инвестиции. Ето какво се получава: - за една година износът на Турция към октомври 2021 г. е увеличен с над 20,1% спрямо 2020 г. - търговският дефицит на Турция през октомври е отрицателен - -1.438 млрд долара, но е доста по-добре от септември, когато е бил - 2.59, млрд долара, т.е. има значително подобрение. Турската централна банка има едва няколко млрд долара резерв и не може повече да се справя с търговския дефицит - трябва им положителен търговски баланс и увеличаване на доходите от туризма. Иначе казано, Ердоган води следната политика - снижаване стойността на лирата за увеличаване на износа и туризма и постигане на положителен търговски баланс. Още повече, че поне засега е способен да сдържа с всякакви мерки недоволтвото на обедняващите турци. Ако не успее, ще трябва да иска пари от МВФ, но те ще дойдат "подплатени" с политически искания, на каквито Ердоган не е съгласен.

На ЕрдоГаньо лошо му се пишещ

Аркадаш Ердо, още играй с мужикистанците, пък после се чуди що има инфлация! Още Тръмп ти го каза. Или с нас, или с пр.ст в г.за. Очевидно е кво си избрал и най-вероятно ще завършиш обесен на някой стълб.

Иска да прави нещо като малък Китай, но няма да му излезе сметката.

са научени на някакъв стандарт Купичка ориз не стига за пролетариата, като в китай

Освен с наглостта, мюсюлманите са известни и с глупостта си.

Как Ердоган не се е сетил да забрани инфлацията със закон до сега - не знам... Хубавото при такива кризи е, че Биткойна става все по популярен като средство за спасение от инфлацията и простотията на централните банки и управляващите.

След което турчолята ще изгорят още един път в тая измама. Гледай какво става в последните дни в Китай и каква перфектна буря се заформя между ситуацията с Евъргранд и подобните й, както и с погрома на ККП върху водещите конгломерати като Ант и Тенсент. Парите се юрват рпез глава да се спасяват, а оная пача Кати Уудз свири не отбой, ами спасяване чрез бягство от бойното поле. Квото беше - беше и кой ял - ял. Ако си мислите, че алабализми и мошеничества като криптото са магическото решение на фундаментални проблеми сте егати лаиците...

Ако слуша съветите на спекулантите, Турция ще последва съдбата на България 1996-1997 г. А сега дори и с постепенна бавна инфлация, все пак е в някаква степен контролирана.

Лихвите сами трябва да си се регулират. Ердоган ги държи умишлено ниски щото в исляма лихвите трябвало да са ниски. И така машината се чупи. Турция така или иначе я чака светло бъдеще - многобройно и младо население. А ние дъртите в ЕУ го душиме.

Многобройно, младо заседнало някъде в 15-ти век население от мюсюлмани. Не виждам какво добро я очаква...

Султанът посегна на цената на патладжана и това е все-едно някой да посегне на цената на хляба у нас. Това, дори и собствените му избиратели, няма да му простят. Чисто икономически, Турция я чака нечувано бедствие. През последните 15 години, турците строят като ненормални. Ако някой е ходил към Истанбул напоследък, вероятно е видял, как цели нови квартали изникват в полята ктай града. С джамията по средата и хиляди апартаменти наоколо. Хората теглят заеми за тези апартаменти, които планират да изплащат десетки години напред. Сега, лихвите по ипотеките вероятно гонят 20-25 и нагоре процента. Годишно. При една срината икономика, това са стотици милиарди долари необслужвани кредити.

Теб какво ти пука ?

А знаеш ли че тези квартали се строят от БОГАТО АРАБИ които ЖИВЕЯТ в Истанбул и за тях хората с ПАРИТЕ сега е РАЙ /евтино почти без пари/

Жан Ердоган Ердогановата зима е

Шилo

Хаха, тоя е решил да доказва, че икономическите закони не важат за Турция. Е, няма да успее, гарантирано.

52 ЗА ДОЛАР - ДЪЛГОСРОЧНО - 1,618 ФИБА

Ердоган беше избран от народа си. Турците са работливи хора, но се подмамиха по Халифата и вярата, че султанското им минало е по-хубаво от пътят за построяване на модерна държава построена на европейски ценности, което избра Мустафа Кемал. Всеки народ си заслужава съдбата.

Цитирай ми европейските ценности.

Правова държава, върховенство на закона, пазарна икономика, забрана за дискриминация, равенство на правата на гражданите, демокрация - управление на народа, равенство между половете и други.

Ердоган е новият Мадуро.

Можеш да хванеш Ердоган за Мадурото.

МАДУРО е сефарадски ЕВРЕЙН /от фамилята Морош-Марокански евреи/ Ердоган нагорно-карбахски ЕВРЕИН /по майка ТЕНЗИЛЕ-на иврит Изплолзваша с предимство/

Ако икономиката не и пречи, няма проблем, а ако гледаме реално същото го прави и Европата, инфлацията расте, но не се вдигат лихвите в Европа, за да им се намали дълга на т.н. богати държави, и на практика ще обеднеят такива като България, а не германците или французите.

Имаш ли представа какво се опитваш да кажеш или просто демострираш че знаеш такива сложни думички като "лихви"?

Всъщност Ердоган може да си позволи подобна финансова политика защото реално притокът на валута в Турция е свързан с ТАЛИБАНСКИЯ- ДАНЪК. Както едно време васалите са плащали на султана данък и ся Европа дава милиони евра само и само Ердоган да не пуска емигрантите. Така че в турската хазна като пълноводна река се влива валута от Европа. А еврата вече без проблем може да си ги менка за долари. И ще може да прави доларови инжекции на местният пазар без да качва лихвата. Фактически неговата лихва я плащаме ние европейците във вид на ДАНЪК за султана

при 70 милиона население,колко е данъка от ЕС,бре :)

е тва пък е следващата врътка дет забравих да я кажа, благодаря ти че ми докара на акъла, требе да ти купя рози. Та фатката е следната- реално данъка дето му го платаме е да не пуска в Европа емигранти и един вид ужким с тия пари да им осигурява всичко кот там е нужно. Но реално тия хорица си бачкат като ефтина работна ръка по строежите в Истанбул и другите големи градове Демек- той хем прибира пари за тях, хем му бачкат в икономиката както едно време са бачкали пленниците- за едната манджа.

глупости на търкалета ...

с този темп ще сме Запада за тях... за Нова година 20 лири за долар не е невероятно. вноса е скъп,износа евтин,ама не и гаранция за голям ръст на износа.

Голяма държава, в която не всичко зависи от вноса и това позволява на Ердоган да се инати. Както и Путин.

Шило

Добре е за износа им, ама е кофти за местните.

добре е за износът на НЕОБРАБОТЕНИ суровини. НО,,, ако бизнесът ти зависи от вносни компоненти, който ги купуваш с долари, цената на крайният продукт се формира от евтин труд + двойно поскъпнали части и реално продажната ти цена с която излизаш на международните пазари не винаги ще е по-ниска. Даже е възможно и да фалираш.

Не знам докога млдите турци ще го траят този, който води страната към дъното и ако Ататюрк види това ще се обърне в гроба.

За съседите на Турция е по-добре тя да е бедна. Особено при агресивните намерения да произвеждат и/или купуват ново въоръжение.

не бедна,с скромна . с бедни комшии ,работа да си нямаш

Ердоган не обърна курса: Турската централна банка намали пак лихвите, пращайки лирата към рекордно ниски нива Един "високо" (НЕ)образован човек пълен с комплекси за лидерство и непогрешимост ще докара Турция до просешка тояга.

Хайде сега, да си бият челата в земята. Цял свят ги “молеше” да не го избират.

Който не слушка и не играе по свирката на САЩ, веднага му се организира Голодомор.

На глупавият диктатор, международното положение му е виновно...

Не бе - просто таваришчите от Путлерюгенд са се активизирали и цъкат левчета, че рублите вече са на кило.

Шило

Манджа имат. За другото им е проблема.

и на нео ще му обърнат внимание... в нато са и са регионална свръхсила... амам ни путин ни байдън ще го търпят още...

Сметката от "Величието" на самозабравили се диктатори винаги я плаща народа !

Няма продължително управлявал диктатор, без сериозна подкрепа от народа - със или без избори. Така, че народа не е само жертва. Понякога е и съучастник.

Ние с РР

ББ като Барцелона, во главе крава с теле