Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев представя параметрите на тазгодишния бюджет. 

Приходите в проекта за държавен бюджет за 2022 година са заложени на ниво 57,253 млрд. лева, а разходите - 63,153 млрд. лева.

Дефицитът се предвижда да бъде 5,900 млрд. лева или 4,1 на сто от прогнозния брутен вътрешен продукт, предаде БТА. 

Министерството на финансите прогнозира увеличаване на брутния вътрешен продукт през тази година с 4,8 на сто, безработицата да е 5 на сто, а средногодишната инфлация /ХИПЦ/ - до 5,6 на сто.

Минималната заплата се предвижда да нарасне до 710 лева от април. Данъкът върху доходите и за фирмите остава 10 процента, а ДДС - 20 на сто. Ще има намалена ставка от 9 процента за ДДС върху определени стоки и услуги.

Припомняме, че заради политическата обстановка през изминалата година страната ни влезе в 2022 г. без приета финансова рамка.

Очакванията са в предложените текстове да залегнат основни политики, по които има консенсус. Още в началото на годината обаче Асен Василев бе категоричен, че бюджетът за тази година няма да бъде балансиран, а със сигурност ще бъде на дефицит. 

Мерките срещу последствията от пандемията ще вдигнат дефицита малко над 3 процента от БВП, смята Василев.

Ключовите реформи за годината обаче ще бъдат вписани в бюджет с актуализация през юли. По време на коалиционните преговори стана ясно, че лятото ще бъде направена актуализация на финансовата рамка, в която ще залегнат ключовите реформи. Дотогава се очаква в пакета от бюджетни закони да бъдат изчислени ключови показатели и да залегнат реформи, по които има съгласие.

Най-вероятно новият бюджет ще е в сила от април, като до края на март ще са в сила текстовете за удължаване на определени членове на миналогодишния бюджет.

Очаква се с предложенията на финансовото министерство да се определи новият праг на минималната работна заплата, като най-вероятно той ще бъде 710 лева, припомня БНР.

През пролетта предстои и плащането на дългови падежи, но очакванията са за целта да бъдат използвани ресурсите на фискалния резерв. Прибягването до външните международни пазари за поемане на нов дълг ще бъде след средата на годината. 

Изминалата 2021 година завърши с бюджетен дефицит от 3 процента, с 0,6 на сто по-малко от предвидения в актуализирания бюджет за 2021 година. Това се дължи на по-високите приходи, със 7,9 млрд. лева повече от тези през 2020 година.

 

Очаквайте подробности!