Бюджетната комисия в парламента ще обсъди по-късно днес законопроект за удължаване на бюджета за 2021 г. до края на март тази година. Това се налага, тъй като страната ни влезе в новата година без утвърдена план-сметка и правителството предлага действието на миналогодишния бюджет да се удължи до края на март.

Заедно с това до този срок се запазват размери като минималния доход на служител в държавната администрация, който практически винаги съвпада и с минималната работна заплата, в момента 650 лева.

Със законопроекта се удължават сроковете за действие на различни плащания от хазната, например - за допълнителните възнаграждения на медиците от първа линия, помощта за деца с увреждания и други разходи.

Според Закона за публичните финанси, ако няма приет бюджет за годината, до гласуването на такъв от парламента и обнародването му в "Държавен вестник" държавата работи с 1/12 от съществуващия месечно. Практиката да се харчи, колкото минала година може да продължи до 3 месеца, отбелязват експерти.

"За първи път имаме средства, които са отделени от миналогодишния бюджет за текущи разходи през тази година", отбеляза в интервю за БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Прехвърлените средства са близо 3 милиарда - 2,9 милиарда. Докато предишни години подобни средства са били отделяни за капиталови разходи, новото сега е, че са за текущи разходи, посочи икономистът.

"Половината или една голяма част - над 850 милиона са за пенсии, за добавките за първите шест месеца. Включително парите, които се дават за ваксинация, тъй като и те не са малко - тези 75 лева, мисля, че бяха около 100 милиона, заложени за това. И отделно помощите за бизнеса, които също са над 800 милиона заделени", отбеляза още той.

Проблем би възникнал, ако бюджетът се забави и отвъд март, смята Ганев.

"Изхарчените от държавата допълнително 9 милиарда лева в края на 2021 година са свързани с разходи, одобрени от Народното събрание, а не за любими на властта проекти като изграждане на чешмички или ремонт на покриви и пътища", каза в Народното събрание вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, цитиран от БТА. Той отговори на въпрос на народния представител Петър Чобанов относно извънредните харчове от 9 милиарда лева.

"Подробна разбивка на разходите беше направена публично миналата седмица в Министерството на финансите", посочи Асен Василев. Парите са ползвани с решения на парламента за социалната система, за помощ за бизнеса, за борба с пандемията и подкрепа на държавната администрация. Част от тези пари ще бъдат дадени през тази година, защото разходите за тях не са могли да бъдат нотифицирани, а някои от мерките за подкрепа на бизнеса ще се изпълняват през тази година, допълни той.

Що се касае за Бюджет 2022 Петър Ганев посочи, че се прави заявка за по-голям дефицит спрямо миналогодишния и върху него е т. нар. коронадефицит, свързан с всички разходи, които биват пакетирани като отговор на коронакризата.

"Аз се притеснявам, че ще бъде от мащабите на 6-7 милиарда лева", каза още икономистът.

Ганев прогнозира, че антикризисните добавки най-вероятно ще станат част от пенсиите, защото е трудно да бъдат отнети.

Припомняме, че преди дни заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев заяви, че очакванията са до края на месеца проектобюджетът за 2022-а да бъде внесен в Народното събрание, а реалистичният срок документът да бъде окончателно приет е средата на февруари.

Асен Василев бе категоричен, че бюджетът за тази година няма да бъде балансиран, а със сигурност ще бъде на дефицит.