Бюджетната комисия в парламента ще разгледа на първо четене законопроекта, с който се удължава действието на Бюджет 2021 до края на март. Гласуването се налага, тъй като миналата година не бе приет тазгодишния бюджет, предаде БНР.

Бюджет 2021 ще бъде обсъден днес в още три комисии в Народното събрание - по труда, социалната и демографската политика, по здравеопазване и по конституционни и правни въпроси.

Ако няма гласуван бюджет за новата година, по закон всеки месец се работи с 1/12 от миналогодишния.

Докато няма гласувана нова финансова рамка, остават в сила и показателите от миналата година като размера на минималната работна заплата от 650 лева до гласуването на нов бюджет.

Припомняме, че вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви, че между двете четения на тези текстове ще бъде приет начинът, по който пенсионерите ще бъдат компенсирани за януарското намаление, при които има такова.

"Всички пенсии са или същите, или по-високи, но тъй като добавката е по-ниска някои от пенсионерите са стигнали до по-ниски нива. Финансовият ресурс е наличен, видяхте миналата година имаме 3 млрд., тази година има заложени достатъчно средства... В Закона за удължаване на действието на Бюджет 2021 ще бъде добавен текст, който ще позволи на НОИ да направи това", каза Василев.

Прогнозите на министъра на финансите са за гласуване на новия бюджет до края на февруари, като в него ще залегнат основни социални, образователни и здравни политики.

През юли ще има актуализация, която ще уплътни текстовете с договореното в коалиционното споразумение политики в различни сфери.