Държавният дълг на Великобритания премина границата от 100 процента от БВП на страната за пръв път от 1961 г. насам, след като през май заемите, вземани от правителството, нараснаха повече от двойно, сочат официални данни, цитирани от ДПА и БТА.

Според националната статистически служба (ONS) нетният дълг е достигнал в края на май 2,6 трилиона лири (3,3 трилиона долара), или 100,1 процента от БВП. Това се случва за пръв път от март 1961 г., с изключение по време на пандемията. Тогавашните цифри обаче бяха ревизирани надолу благодарение на сериозния растеж на БВП.

Държавните заеми през май се увеличиха с 20 милиарда лири, най-вече заради схемите на енергийна подкрепа за бизнеса и населението. Те са с цели 10,7 милиарда лири повече от същия месец на 2022 г. и вторите най-високи за май, откакто се води статистика, или от точно 30 години.

Министърът на финансите Джереми Хънт заяви, че правителството е трябвало "да взема трудни решения", за да балансира бюджета след пандемията и руската инвазия в Украйна. "Ние трябваше да похарчим милиарди, за да защитим хората и бизнеса от ефектите на пандемията и предизвиканата от Путин енергийна криза", посочи Хънт.