Британската икономика леко е нараснала през първите три месеца на 2023 г., което допълнително облекчава опасенията от настъпването на рецесия в страната. Това сочат данните на Националната статистическа служба (ONS), публикувани днес и цитирани от ДПА и БТА.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания се е увеличил с 0,1 на сто през първото тримесечие на годината на годишна основа.

Ако обаче бъде разгледан само месец март, то тогава е регистрирано понижение на британския БВП с 0,3 на сто. То се дължи на спад в търговията на дребно и на едро, докато секторът на здравеопазването бешe засегнат от стачни действия.

Икономисти прогнозираха нулев растеж на британската икономика през март и увеличение с 0,1 на сто за първите три месеца на годината.

Британският министър на финансите Джереми Хънт определи като "добра новина" данните, че икономиката на страната нараства.

"Това, че икономиката нараства, е добра новина, но за да изпълним приоритета на правителството за постигането на икономически растеж, трябва да продължим нашите усилия за постигане на адекватно данъчно облагане, осигуряване на работна сила и постигане на висока производителност", се казва в изявление на Хънт, цитирано от Ройтерс.

Директорът на отдела за икономическа статистика към Националната статистическа служба Дарън Морган заяви, че икономическият спад, отчетен през март, се дължи на спад в целия сектор на услугите във Великобритания.

"Въпреки регистрацията на нови автомобили, продажбите им паднаха до най-ниското равнище, откакто се води подобна статистика", отбелязва Морган.