Данъкът, с който Великобритания облага неочакваните печалби на производителите на петрол и газ, няма да се прилага, ако цените на тези енергоресурси паднат под определени нива, и останат под тях в продължение на шест месеца.Това заяви днес британското финансово министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Налогът беше въведен през май миналата година, но енергийният сектор предупреди, че високото данъчно бреме може да доведе до намалено производство в дългосрочен план.

Данъкът върху печалбата на енергийния сектор (EPL) беше повишен от първоначалната си ставка от 25 на сто до 35 на сто през ноември, което отведе общата данъчна тежест до 75 на сто.

Досега мярката е събрала 2,8 милиарда лири (3,51 милиарда долара), съобщиха още от финансовото министерство.

С обявените днес промени, данъкът върху неочакваните печалби на практика ще отпадне, намалявайки данъчната тежест за сектора до 40 на сто, ако средните цени на петрола паднат до или под 71,40 долара за барел, а тези на газа - до 0,54 лири за терм (29 киловатчаса) през две последователни тримесечия.

Британското правителство обаче съобщи, че според независимите прогнози за цените на енергията на Службата за бюджетна отговорност (OBR), механизмът за влизане в сила на допълнителното облагане е малко вероятно да бъде задействан преди планираната крайна дата на данъка - март 2028 г.

Във връзка с решението на британското МФ Би Би Си (BBC) припомня, че през април най-големият производител на петрол и газ в Обединеното кралство Harbour заяви, че ще освободи 350 работни места в страната заради облагането на неочакваните печалби. Френският петролен гигант TotalEnergies обяви пък, че ще намали планираната си инвестиция в Северно море за 2023 г. с една четвърт - £100 милиона - поради въздействието на данъка.

Министерството на финансите заяви, че решението му отразява тези опасения.

В него се казва, че всеки спад в инвестициите "излага на риск дългосрочното бъдеще на вътрешните доставки на Обединеното кралство, което означава, че ще бъдем принудени да внасяме повече от чужбина във време, когато надеждната и достъпна енергия е фокус за семействата и бизнеса".