Замразените руски активи трябва да бъдат използвани за възстановяване на Украйна след войната, каза пред Би Би Си (BBC) управителят на централната банка на страната.

Кирило Шевченко призова за въвеждане на допълнителни санкции - от намаляване на картовите плащания до спиране на руския достъп до МВФ.

Всеки ден, в който санкциите се забавят, "струва живота на цивилни и деца", каза той в интервюто за британската медия.

"Нуждата от пари ще бъде огромна", каза Шефченко пред BBC. "Тя може да бъде задоволена със заеми и безвъзмездни средства от мултинационални организации и пряка помощ от други страни. Въпреки това е необходимо да се получат големи репарация от агресора, включително средства, които в момента са замразени в нашите съюзни държави."

Смята се, че голяма част от 630 милиарда долара валутни резерви на Русия се съхраняват извън страната и на практика са замразени от санкциите в САЩ, ЕС и други страни.

Ако се приеме предложението на Шевченко и Украйна получи достъп до тях, това би освободило милиарди за използване, след като войната приключи.

Г-н Шевченко приветства финансовите санкции, които вече са наложени от международната общност, но каза, че светът трябва да отиде много по-далеч. Той призова правителствата, институциите и компаниите да наложат обширен списък от допълнителни финансови санкции, насочени към всеки ъгъл на руската икономика.

Какви нови санкции предлага шефът на украинската централна банка

  • Платформите за търговия и финансови данни Refinitiv и Bloomberg да прекратят достъпа за руски и беларуски клиенти;
  • САЩ и ЕС да инструктират своите банки да прекъснат кореспондентските отношения с руските банки;
  • Банката за международни разплащания със седалище в Базел, да прекрати участието на Централната банка на Русия;
  • Международният валутен фонд да извади Русия и Беларус от своите годишни срещи, да блокира достъпа им до активи, издадени от МВФ, т.нар Специални права на тираж, "тъй като тези средства могат да бъдат използвани за финансиране на военни действия срещу нашата страна";
  • Китайската система за разплащане с карти UnionPay (подобна на Mastercard и Visa) да спре обслужването на разплащателни карти, издадени от руски банки.
  • Армения, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Турция и Виетнам да блокират руската платежна система "Мир". (Украинската централна банка официално е помолила централните банки на тези страни да замразят всички плащания с карти, свързани с руската платежна система "Мир", съобщи междувременно Ройтерс.);
  • Международният оператор за парични преводи Western Union да спре доставките на пари в брой към руски и беларуски банки.

Това. за което на практика лобира управителят на украинската централна банка, за да се постави съвсем на колене руската финансова система, е да се повлияе на МВФ, Банката за международни разплащания, Western Union, на китайските разплащателни системи с кредитни карти, на използването на руската платежна система от бившите съветски републики. Икономическият редактор на BBC Фейсал Ислам пита Шефченко как би могло да се въздейства върху финансови институции, които действат напълно суверенно. "Мога да отговоря от дъното на сърцето си. Виждаме, че Централната банка на Русия подкрепя военната инвазия и следователно също е виновна, отговорна за смъртта на цивилни в Украйна", отговаря управителят на централната банка.