Акциите на Credit Suisse скочиха с 35% в предпазарната търговия* в четвъртък, след като втората по големина банка в Швейцария си осигури спасителен пояс от 54 милиарда долара от Швейцарската национална банка (Swiss National Bank - SNB), за да подкрепи ликвидността и доверието на инвеститорите, съобщи Ройтерс (Reuters). Предния ден разклатеното доверие изпрати акциите й до рекордно ниски нива.

Анализаторите на JPMorgan заявиха, че заемът от SNB няма да е достатъчен, за да успокои опасенията на инвеститорите и "статуквото вече не е опция", оставяйки поглъщането на Credit Suisse като най-вероятния резултат.

Акциите на Credit Suisse се продаваха на 2,3 швейцарски франка ($2,48), което е с 35% повече от затварянето на пазара в сряда. Акциите паднаха с цели 30% предишния ден, след като най-големият инвеститор в Credit Suisse заяви, че не може да предложи повече финансовата си подкрепа поради регулаторни причини.

Съобщението на швейцарската национална банка през нощта помогна за преустановяване на масираните продажби на финансовите пазари в азиатската сутрешна търговия в четвъртък.

В изявлението си рано в четвъртък Credit Suisse заяви, че ще упражни опция за заем от централната банка на до 50 милиарда швейцарски франка (54 милиарда долара).

Това съобщение последва уверенията на швейцарските власти от сряда, че Credit Suisse отговаря на "изискванията за капитал и ликвидност, наложени на системно важни банки" и че може да получи достъп до ликвидност на централната банка, ако е необходимо.

"След вчерашната екстремна волатилност на цените на акциите, швейцарските власти предложиха подкрепата си. Това е силен и важен сигнал. Надяваме се, че мерките ще успокоят пазарите и ще прекъснат негативната спирала", каза стратегът на Bank Vontobel Андреас Вендити.

"Въпреки това ще отнеме време, за да възвърнем напълно доверието във франчайза. Ще актуализираме нашите финансови/оценъчни модели, за да отразим въздействието на последните събития и по-високото ниво на възприемане на риска във финансовия сектор (по-висока цена на собствения капитал)", каза Вендити. Всъщност теорията за отношението към риска (higher risk perception) означава, че играчите - в случая във финансовия свят, са склонни да поемат повече рискове, когато изпитват по-голямо чувство за сигурност - по-високият риск ги привлича по-силно.

Цената на застраховката (гаранциите) срещу риска от неизпълнение по облигациите на Credit Suisse скочи в сряда до нива, които обикновено се свързват със затруднения, докато банковите акции по света, които вече бяха ударени от колапса на два регионални кредитора в САЩ през последната седмица, се сринаха.

Фючърсите на акции обаче показват отваряне разко нагоре за европейските пазари на акции в четвъртък.

Анализатори от JPMorgan отбелязаха, че поглъщането е най-вероятният сценарий за Credit Suisse, особено от конкурента UBS.

Виждаме, че подкрепата на SNB за ликвидност, както беше посочено снощи, не е достатъчна и вярваме, че ситуацията на Credit Suisse Group е свързана с продължаващи проблеми с доверието на пазара с нейната международна стратегия**, коментира JPMorgan. Според нас статуквото вече не е опция, заради опасенията на контрагентите, отразени от слабостта на кредитния/капиталовия пазар, добавят в коментара.

*Предпазарна търговия - възможност за инвеститорите да търгуват с акции преди откриването на редовната пазарна сесия.

**Международната бизнес стратегия се отнася до планове, които ръководят търговските транзакции, извършващи се между субекти в различни страни. Обикновено се отнася до планове за действие или политики на частни компании, а не на правителства; като такава цел може да бъде увеличаване на печалбите.