Джейми Даймън, главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase, каза, че банката му се е подготвила за скок на лихвените проценти поради "постоянен инфлационен натиск", цитира го Би Би Си (BBC).

Централните банки по света бяха заети с повишаване на лихвените проценти в опит да намалят растящите цени.

Но с постепенното намаляване на инфлацията в САЩ, преобладаващите очаквания са Федералният резерв да намали лихвите тази година, отбелязва агенцията.

Пазарите отчитат две намаления на лихвените проценти с четвърт пункт през 2024 г.

В годишното си писмо до акционерите Даймън каза, че банката е готова за "много широк диапазон" от лихвени проценти, от 2% до 8% или дори по-високи, потенциално повишени поради високите държавни разходи и необходимостта да се ограничи покачването на цените.

Коментарите на Даймън идват в момент, когато лихвените проценти в САЩ са в диапазона от 5,25% до 5,5% - най-високи от повече от 20 години. 

Като правят заемите по-скъпи, по-високите лихвени проценти насърчават спестяванията и намаляват възможностите за покупки на жилища и бизнес инвестиции, като охлаждат икономиката и облекчават натиска, който повишава цените.

"Всички от тези фактори изглеждат инфлационни: продължаващи фискални разходи, ремилитаризация на света, преструктуриране на световната търговия, капиталови потребности на новата зелена икономика и вероятно по-високи разходи за енергия", пише Даймън.

Федералният резерв на САЩ ще вземе следващото си решение за посоката на движение на лихвите в края на месеца, припомня Би Би Си.

Очакванията са, че Фед ще задържи лихвените проценти на текущото ниво, като първото намаление може да дойде през юни. Европейската централна банка също се очаква да направи първото си намаление през юни.

Във вторник обаче някои анализатори се усъмниха дали се очакват намаления на лихвените проценти през лятото в САЩ.

Последните данни за инфлацията в САЩ трябва да бъдат публикувани в сряда, като, измерена чрез индекса на потребителските цени (Consumer Price Index, CPI), инфлацията през март се очаква да нарасне до 3,4% на годишна база, спрямо 3,2% през февруари и може би ще охлади желанията за намаленията на лихвите (и оправдаването на нисходящата посока).

В реч, изнесена в Станфордския университет в началото на април, председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл каза: "Ако икономиката като цяло се развие както очакваме, повечето участници във Федералния комитет за отворен пазар (Federal Open Market Committee, FOMC - това е централният орган за вземане на решения в системата на Федералния резерв - б.р.) смятат, че е вероятно да започне намаляване на основния процент в някакъв момент тази година."

Даймън е главен изпълнителен директор на JPMorgan Chase от края на 2005 г. Една година по-късно той става и председател и президент на банката. Той е най-дългогодишният главен изпълнителен директор на голяма инвестиционна банка.

В писмото си до акционерите той също така каза, че вижда Съединените щати като "ключов момент" насред глобална несигурност.