Редица банки в САЩ бяха обсадени от клиенти, изтеглящи парите си този месец, което предизвика банкови гиганти, сред които JPMorgan Chase & Co, Citigroup Inc и Bank of America Corp. да предупредят служителите си: Не влошавайте положението, съобщи Ройтерс.

JPMorgan, най-голямата банка в страната, заяви на всички свои служители, че никога не трябва да създават впечатлението пред клиентите, че са в стресова ситуация, че властва несигурност. Това банката е направила в меморандум от 13 март, откъси от които бяха прочетени от Ройтерс. "Ние не правим пренебрежителни коментари по отношение на конкурентите."

Citigroup също е дала подобни насоки на своите бизнес ръководители, каза източник, запознат с въпроса. Насоките включват да не се спекулира с други банки или с пазарни слухове.

Банката напомни на служителите си, че в разговорите с  бъдещи клиенти не трябва да обсъждат състоянието на други фирми, каза източникът на агенцията.

Висшите ръководители на Bank of America Corp също бяха информирани, че служителите им не трябва да преследват клиентите на фирми (банки) в затруднено положение или да правят нещо, което да изостри ситуацията, каза източник, запознат с въпроса.

Мери Мак, главен изпълнителен директор на банкирането на дребно и банкиране за малък бизнес в Wells Fargo & Co., изпрати бележка до персонала в четвъртък, в която се казва: "Не трябва да участваме в каквато и да е дейност, която може да се възприеме като възползване от настоящата ситуация в ущърб на другите."

Бягството от банки, което срина Silicon Valley Bank (SVB) и Signature Bank, вторият и третият най-големи кредитори, фалирали в историята на САЩ, накараха клиентите да преместят около половин трилион долара депозити от "най-уязвимите" банки в САЩ към по-големи институции през този месец, пишат анализаторите на JPMorgan, водени от Николаос Панигирцоглу, в бележка в сряда.

Докато SVB залитааше, милиарди долари депозити се изляха в националните банкови гиганти, от които регулаторите изискват да държат повече капитал, за да издържат на шокове. Въпреки че кредиторите редовно се конкурират за клиенти, загубата на доверие, която разтърси банковата система през последните две седмици, породи опасения за зараза, която може да доведе до по-мащабна паника.

Сътресенията предизвикаха безпрецедентни действия от страна на регулаторите за гарантиране на депозитите в SVB и Signature. Президентът Джо Байдън, министърът на финансите Джанет Йелън и главният изпълнителен директор на Citigroup Inc. Джейн Фрейзър направиха изявления през последните дни, за да уверят обществеността, че банковата система на САЩ е в безопасност.

"Всички имаме личен интерес да поддържаме американската финансова система силна и процъфтяваща", каза говорител на JPMorgan.