Бундесбанк (Bundesbank) официално разреши на бившия си президент Аксел Вебер да се присъедини към екипа на швейцарската банка Ю Би Ес (UBS) като консултант от февруари идната година, предаде Франс прес, цитирайки комюнике на германската централна банка, цитирано от БТА.
Аксел Вебер трябва да съветва Ю Би ЕС, за да си намери нов управляващ директор, който да замени подалия оставка Освалд Грюбел през септември, дни след като избухна скандалът около измамите на дилър на банката в Лондон. След това Вебер ще се присъедини през май към управителния съвет на Ю Би Ес като за това назначение Бундесбанк вече даде съгласието си през юли.
Ю Би Ес планира да назначи германския банкер и на поста председател на надзорния съвет на банката през 2013 година. Бившите членове на управата на Бундесбанк трябва винаги на получават одобрение от банката за бъдещи назначения, за да се избегне конфликт на интереси и да могат да бъдат като резерви известно време след края на мандата си.
През февруари 2011 година Вебер обяви изненадващо, че подава оставка от 1 май. Говореше, че той ще поеме управлението на Дойче банк (Deutsche Bank), но Вебер опроверга всички спекулации от лятото като избра в крайна сметка конкурента й Ю Би Ес.