Президентът на Дойче банк (Deutsche Bank) Йозеф Акерман, който днес е в Атина на частна визита, вероятно ще се срещне с гръцкия премиер Георгиос Папандреу, съобщи източник от гръцкото правителство, цитиран от Франс прес.
"Възможно е (Акерман) да се срещне с господин Папандреу", заяви същият източник, потвърждавайки информации в гръцки медии за посещението на германския банкер в страната.
В същото време обаче този високопоставен служител, пожелал анонимност, категорично опроверга твърденията, че посещението на Акерман цели да бъде обсъдено или сключено споразумение за заем или кредитни механизми между банката и затъналата в дългове Гърция. Днес сутринта гръцки медии съобщиха, че шефът на Дойче банк е в Атина за разговори с гръцкия министър на финансите Георгиос Папаконстантину, с държавния министър Харис Памбукис и с премиера Георгиос Папандреу.
Гръцки медии съобщиха, че вероятно Акерман носи предложение, което ще представи на правителството в Атина във връзка с проблема за рефинансиране на държавния дълг на Гърция.
Междувременно асоциацията на потребителите в Гърция - "Инка" - призова днес да бъдат бойкотирани германските продукти в знак на протест срещу "неприлична" снимка на германското списание "Фокус", публикувана в началото на седмицата във връзка с финансовата криза, която преживява Гърция, допълва АФП. "Този бойкот бе обявен днес и ще продължи докато германският канцлер Ангела Меркел не се извини на гърците заради тази обида", заяви пред АФП президентът на "Инка" Георгиос Лакуритис. На корицата на най-новото издание на "Фокус" известната статуя на Венера Милоска е изобразена с вдигнат среден пръст на ръката и може да се прочете: "Измами в евросемейството", загатвайки, че Гърция съзнателно е заблуждавала ЕС, за да влезе в еврозоната.
"Гърците не са мошеници, искаме германското правителство да осъди тази изключително неподходяща публикация", заяви Лакуритис.