Двадесет и четири европейски банки може да имат нужда да издават общо по 240 млрд. евро на година през следващите три, за да финансират своите настоящи и нови бизнеси, както и да отговарят на базелските критерии.
Това се посочва в анализ на американската финансова институция Citigrouop. Волатилността на дълговите пазари заради несигурните кредитни рейтинги на отделните държави , отново изкарва на преден план начините, по които банките набират средства, се посочва в анализа на групата.
Според анализаторите само за януари 24 банки, които отговарят за 65-70% от пазара, са издали краткосрочни и дългосрочен дълг в размер на 56 млн. евро.
Притесненията на икономистите за макроикономическата стабилност обаче намаляват апетита на финансовите институции за нови емисии на дълг през февруари. Тази несигурност може да продължи да оказва влияние върху голяма част от банките, които ще бъдат принудени да издават облигации с по-висока лихва.
В доклада на Citigroup се помества, че скъпият финансов ресурс може да доведе до намаляване на печалбите на банките с до 10%