Ню Йорк устоя на най-тежката икономическа криза от седем десетилетия и запазва водещата си позиция на световен финансов център, следван от Сингапур, който е изпреварил Лондон като предпочитано място от инвеститорите за правене на бизнес. Това сочи проучване на агенция Блумбърг.
Според 29 процента от анкетираните инвеститори, дилъри и анализатори Ню Йорк ще бъде най-доброто място за финансови услуги през следващите две години. Сингапур е избран от 17 процента от участниците в тримесечното допитване, а Лондон е предпочетен от 16 процента. На следващо място се нарежда Шанхай с 11 процента, докато Токио, който някога бе определян като световен център, е получил едва 1 процент. На отделен въпрос анкетираните са посочили, че Китай, Бразилия и Индия предлагат на инвеститорите най-добрите възможности за правене на пари. САЩ, Европа и Япония са с по-малък потенциал.
Резултатите от проучването за най-добрата среда за финансови услуги контрастират с безпокойството, изразено само преди три години, че Ню Йорк губи конкурентното си предимство спрямо Лондон като световен финансов център. Тогава финансовият министър на САЩ Хенри Полсън и кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг предупредиха, че прекалената регулация в САЩ изтласква инвестиционните компании към Великобритания, припомня Блумбърг.