Това става десет дни преди изключително важната за Атина среща на Еврогрупата на 15 юни, от която се очаква зелена светлина за нов транш от заемите и за уреждане на гръцкия дълг, пише на челна страница в. "Прото тема", цитиран от БТА.

В. "Та неа" цитира правителствени източници да изказват надежда, че споразумение с кредиторите е реално да бъде постигнато на 15 или на 22 юни, за когато също е предвидена среща на Еврогрупата, за да може Гърция да излезе на пазарите.

Пред в. "Вима" водещ икономист на Европейския стабилизационен механизъм изказва увереност, че в момента има достатъчно добра воля между заинтересованите страни и че на 15 юни е възможно те да стигнат до споразумение. Според Ролф Страух, ключов момент, за да се случи това обаче, е Гърция да изпълни предписаните от кредиторите мерки за реформи.

В. "Катимерини" твърди, че след предишната среща на Еврогрупата на 22 май, на която Атина и нейните кредитори не успяха да се договорят, сега европейски високопоставени представители са започнали да разискват План Б за Гърция, който можел да бъде задействан през есента. Според изданието този план предвиждал МВФ вече да не стои на преден план при договарянето във връзка с изпълнението на текущата гръцка спасителна програма, облекчаването на гръцкия дълг да бъде обвързано с намаляване на лихвите и разсрочване на погасителния период и Гърция да не бъде заставена да приложи всички договорени мерки след изтичане на нейната програма, за което всъщност настоява МВФ.

Под заглавие "двойната илюзия за гръцката криза" германското списание Шпигел", цитирано от Нюз.ин, пише:

"Гърците се гордеят, че правят реформи, а кредиторите - че им вярват". До 123 млрд. евро може да струва на кредиторите облекчаването на гръцкия дълг, според доклад на германското финансово министерство. "Шпигел" обаче смята, че тази битка ще бъде с благоприятен край" и че "по всяка вероятност всички отново ще са свидетели на един компромис". "Европейците ще станат по-малко конкретни към Гърция..., МВФ ще се включи в нейната програма, но дали всичко това ще сложи край на безкрайната гръцка трагедия", пита германското списание и отговаря: "може би не".

Според автора в дългосрочен план би могло да се стигне и до нова спасителна програма за страната.