Това е с около 14 000 долара повече годишно, съобщи министерството на селското стопанство, цитирано от Асошиейтед прес и БТА. Сумата е средна стойност за двойка от средната класа с две деца.

В градовете е малко по-скъпо, а в селските райони - малко по-евтино. Оценката, обявена снощи, се базира на данни от 2015 година, така че за бебе, което е родено тази година, вероятно разходите ще бъдат повече. Крайната сума е с 3 процента по-висока от предходната година, като това повишение изпреварва темпа на растеж на инфлацията.

От 1960 година американското министерство на селското стопанство изготвя годишен доклад, който да информира родителите горе-долу какъв бюджет да заделят. Щатските правителства и съдилища също използват информацията, когато трябва да определят суми за издръжка на дете в различни случаи.

Основните разходи са за жилище, храна, транспорт, здравеопазване, образование, облекло и други. До около една трета от цялата сума е за осигуряване на жилище - между 26 и 33 процента.

Двойка с две деца заделя около 18 процента от цялата издръжка по отглеждане на детето за храна, а за детска градина и образование отиват 16 процента.

Разходите за образование рязко са се повишили след 1960 година, когато според ведомството за този тип разходи са се заделяли два процента от общата сума. Според министерството най-вероятно това се дължи на по-големия брой жени, които работят, което пък поражда необходимост от детски градини. Сумата дори не включва годишната цена за колеж, която според правителството е 45 370 долара за частен колеж и 20 090 долара за държавен.