В обвинение от 2014-а година се твърди, че водещата германска банка е използвала "кухи" фасадни компании, за да избегне плащането на данъци за десетки милиони долари в САЩ през 2000-та годинa, пише вестникът, цитиран от БНР.

Това накара американските власти да поискат от Дойче банк да плати 190 млн. долара, включващи размера на укритите данъци, дължимите лихви и глоби. Чрез това свое действие правителството принуди Дойче банк да признае за действия, целящи да бъдат избегнати данъци и да заплати 95 млн. долара на САЩ, посочи в специално изявление американският прокурор Прийт Бхарара.

В отделно изявление говорителят на Дойче банк - Аманда Уилямс заяви:

Ние сме доволни, че постигнахме решение по този иск и вече поставихме зад нас събития от преди повече от 16 години.

Трябва да се има предвид, че през миналия месец (декември 2016-а) Дойче банк се съгласи да изплати 7,2 млрд. долара във връзка с разследване на Министерството на правосъдието на САЩ относно неправомерни продажби на ипотечно-гарантирани ценни книжа преди глобалната финансова криза.

Акциите на най-голямата немска банка поскъпват предпазливо с 0,55% в началото на днешната европейска търговия като реакция на постигнатото споразумение. Те се търгуват около 18,36 евро - недалеч от техния връх около 18,52 евро, достигнат на 16-и декември миналата година.

Постигнатите споразумения с американските власти допринесоха за солиден ръст на акциите на Дойче банк през последните няколко месеца, след като през септември 2016-а година те удариха многогодишно дъно около 9,90 евро за една акция.