"Зарът е хвърлен, рамката на споразумението за участие на МВФ в третата гръцка спасителна програма е готова и вече тревогата ескалира около мерките, които фондът ще иска от гръцката страна, за да даде пари", коментира в. "Вима", цитиран от БТА.

Изданието цитира представителката на фонда в Атина Делия Велкулеску, която поискала от гръцката страна три шокови мерки, като условие за участие на МВФ в гръцката програма. "Намалете пенсиите, увеличете уволненията", била казала Велкулеску.

В. "Димократия" пише в заглавие, че кредиторите на Гърция са поискали даже данъци от най-бедните".

"Средната класа в Гърция е на колене! Данъци в размер на 6 млрд. евро трябва да бъдат платени от гърците до края на годината", твърди изданието. Институциите смятат, че "три милиона данъкоплатци в Гърция криели доходите си, за да не плащат данъци", пише още изданието.

"Всичко това се случва в очакване на Обама", отбелязва от своя страна в. "Та неа" по повод на започващото утре посещение на американския президент в Атина. "Политическият обрат в САЩ може да е ограничил първоначалните големи очаквания на правителството в Атина, но във всеки случай то все още се надява да извлече политически дивиденти от тази визита", коментира вестникът.