Правителството одобри доклада за изпълнението на държавната план-сметка за деветмесечието на тази година.

Положителното салдо на бюджета е 3,8 на сто от брутния продукт. Дължи се на близо 2 милиарда лева излишък по националния бюджет и милиард и половина по европейските средства, което означава, че е било по-ниско усвояването на планираните капиталови разходи, а държавата е харчила по-малко и по европейските проекти в сравнено с деветте месеца на 2015 г..

Спрямо същият период на миналата година излишъкът е бил около 650 млн. лв. или 0.7% от БВП.

Към края на септември тази година се отчитат повече постъпления от данъци, осигуровки с 8,3 процента на годишна база. Повече са били и приходите от акцизи.

Общата сума на данъчните постъпления, вкл. приходите от осигурителни вноски, възлиза на 20 105,6 млн. лв., което представлява 77,4 на сто от планираните за годината приходи. Съпоставено със септември 2015 г. данъчните постъпления нарастват номинално с 8,3 на сто (1 537,1 млн. лв.).

Приходите от социални и здравноосигурителни вноски са 5 366,0 млн. лв., което представлява 75,2 на сто от разчетените за годината. Съпоставено с предходната година, приходите от осигурителни вноски нарастват номинално с 5,6 на сто (285 млн. лева).

Размерът на фискалния резерв към 30 септември тази година е 14,3 милиарда лева.