Това се посочва в нов доклад на Международния валутен фонд, публикуван в сряда, съобщи БНР.

Според МВФ около една трета от европейските банки с активи за 8,5 трлн. долара и една четвърт от американските банки с активи за 3,2 трлн. долара спадат към тази категория. Това предполага необходимостта от фундаментални промени както в банковите бизнес модели, така и в системната структура, за да се осигури по-жизнена и по-здрава банкова система, отбеляза Фондът при представяне на актуализирания си доклад за световната финансова стабилност.

Като цяло балансите на банките в обща план за по-силни, отколкото са били преди глобалната финансова криза. Но слабата банкова рентабилност се очертава като основно предизвикателство, което няма да бъде решено чрез циклично възстановяване на сектора, посочва МВФ.

Банките е необходимо да генерират печалби, за да поддържат устойчиви капиталови нива по време на неблагоприятни икономически цикли, но възвръщаемостта на банковите активи се е възстановила само частично от началото на кризата насам.

Според последния анализ на МВФ, доходността на банките от еврозоната например е по-малко от половината от техните осреднени печалби през периода 2004-а/2006-а година, като това отчасти се дължи на предизвикателната икономическа среда и на ниски, дори отрицателни лихвените проценти.

Приходите от дериватна и друга пазарна търговия са с една трета по-ниски, отколкото през периода преди кризата, преценява МВФ. В същото време загубите от заделените банкови провизии също водят до по-ниска доходност, особено в Европа, която изостава съществено от САЩ при решаването на проблема с т.нар. "лоши (необслужвани)" кредити.

Докато мнозина посочват, че увеличаването на регулаторния банков капитал е изиграл роля за слабата рентабилност, общата възвръщаемост на собствения капитал е намаляла с 11,4% за големи европейски банки и с едва 3% за банките в САЩ, показват последните оценки на Фонда.

С оглед на всичко това, МВФ призовава за спешни и всеобхватни мерки, като подчерта, че реформата, особено в редица европейски държави, вече не търпи отлагане.