Гаранцията е в размер на 300 млн. евро, съобщиха от  пресцентъра на финансовото министерство.

Гаранционното споразумение се подписва при условие за последваща ратификация от Народното събрание.

Едновременно с това, председателят на Управителния съвет на ФГВБ Радослав Миленков и Матео Патроне подписаха Заемното споразумението между ФГВБ и ЕБВР.

Заемът, предоставен за срок от 9 години при 6-годишен гратисен период, ще попълни резервите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) и ще подпомогне оптимизирането на структурата му на финансиране, се посочва в съобщението.

Там се отбелязва още, че с получения финансов ресурс Фондът ще постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост в дългосрочен план.

ФГВБ се нуждае от общо 500 млн. евро, за да подсигури базата си за финансиране в дългосрочен план, а също и да се подготви да окаже подкрепа при необходимост след оценката на качеството на активите и стрес тестовете на банките.

През февруари правителството одобри държавни гаранции за по 300 млн. евро, които фондът да заеме от Световната банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие.

ЕБВР е един от значимите инвеститори в България. От началото на дейността си Банката е предоставила инвестиции общо в размер на 3,3 млрд. евро за финансиране на над 220 проекта в страната.

Само преди дни Съветът на изпълнителните директори на Световната банка е одобрил финансова подкрепа за ФГВБ в размер на 300 млн. евро.

ФГВБ се финансира от вноските на търговските банки и заеми.