Европейският съюз представи "пътна карта" за възстановяване на безвизовото пътуване в Шенген до края на годината.

„Целта е да се вдигне контролът по вътрешните граници от декември. Шенгенската зона ще се върне към нормално функциониране до края на 2016 г.”, заяви еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Европейската комисия обяви тези си намерения по-рано днес с предупреждението, че евентуалният срив на Шенген ще коства на европейската икономика по 18 млрд. евро на година.

Според така оповестената оценка на ЕК, подобно развитие на събитията може да струва до 0,13 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП).

Само разноските за шосейния транспорт могат да достигнат 7,5 млрд. евро годишно, като особено силно ще бъдат засегнати страни с голям износ

Еврокомисията отбелязва, че освен търговията, връщането на границите може да застраши също така сътрудничеството в правосъдието и дейността на полицията.

В момента седем страни от Шенген, включително Германия, са активирали клаузи за извънреден граничен контрол.

ЕК иска те да бъдат вдигнати до декември т.г. За сега обаче не се предлагат конкретни мерки, чрез които това да се случи.

Предстои да бъдат обсъдени идеи по време на срещата между ЕС и Турция в понеделник. На нея ще се дискутират и мерки за намаляването на мигрантския трафик. ЕС отпуска на Турция първите 95 милиона евро за мигрантите.

55 милиона евро са предвидени за изпращането на 110 хиляди сирийски деца на училище.

Останалите 40 милиона евро ще се дадат за хуманитарна помощ чрез Световната продоволствена програма на ООН и Турския Червен полумесец.

ЕС обеща общо 3 милиарда евро за интеграция на бежанците на турска територия, в замяна на което Турция трябва да спира трафикантите на хора през морето към Гърция.

Желанието на ЕС е да въведе новите мерки преди затоплянето на времето, което ще доведе до значително увеличаване на бежанския трафик.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че Франция и Германия работят в еднакъв дух и с еднаква воля за решаване на мигрантската криза, която разтърсва Европейския съюз. Оланд каза това на обща пресконференция в Париж с германската канцлерка Ангела Меркел.

Оланд изтъкна, че Европейският съюз трябва да запази Шенгенското споразумение за свободно движение въпреки напрежението, на което го подлага мигрантската криза.

"Нашата цел е да възстановим действието на Шенген, което трябва да направим с координация, солидарност и увеличаване на общите ни ресурси", каза френският президент, цитиран от Ройтерс.

Миграционният натиск към Европа в цифри


В ЕС миналата година за първи път молби за убежище са подали 1 255 600 души, съобщи Европейската комисия, като се позова на данни на Евростат.

За миналата година броят на сирийците, потърсили закрила, се е удвоил до 362 800 души; при афганистанците увеличението е било четирикратно - до 178 200 души, а броят на иракчаните е нараснал седем пъти - до 121 500 души.

Най-много молби за убежище е получила Германия (441 800 или 35 на сто от общия брой), а на следващите места са Унгария (174 400 или 14 на сто), Швеция (156 100 или 12 на сто), Австрия (85 500 или 7 на сто) и Италия (83 200 или също 7 процента). Приравнено към броя на местното население, най-голям е бил миграционният натиск в Унгария, Швеция и Австрия.

За България се посочва, че миналата година е било отчетено увеличение с 87 на сто в броя на постъпилите молби спрямо 2014 година. В нашата страна миналата година са били подадени 20 165 молби спрямо 10 805 година по-рано. Това показва, че у нас са били получени 1,6 на сто от молбите в ЕС.

Българските власти миналата година са получили 6910 молби от иракчани, 6165 от афганистанци и 5955 от сирийци.

В края на миналата година в ЕС 922 800 молби са очаквали разглеждане. За сравнение през 2014 г. "висящите" молби са били 489 300, показва статистиката.

От началото на годината в Европа през Средиземно море са влезли 144 095 мигранти и бежанци, съобщи говорителят на Международната организация по миграцията Джоуел Милман.

На днешния брифинг в Женева Джоуел уточни, че 418 души за загинали или са изчезнали безследно, опитвайки се да достигнат Стария континент.