Това съобщи директорът на Фонда Кристин Лагард след разговор по телефона с президента на Украйна Петро Порошенко, предаде БНР. Тя определи разговора помежду им като конструктивен и отбеляза, че президентът я уверил в твърдата си подкрепа за реформите, включително подобряване на държавното управление и борбата с корупцията.

По-рано Лагард заяви, че МВФ не може да продължава с финансовата подкрепа за Украйна без реформи от страна на властите в Киев. Украйна очаква траншове от пакета помощ на МВФ на стойност 40 млрд. долара да бъдат отпуснати от миналия октомври. Страната е силно зависима от парите на Фонда, Съединените щати и Европейския съюз, за да не катастрофира икономиката ѝ.

Вчера стана известно, че Германия е "помолила" властите в Киев да представят на Русия по-изгодни условия за преструктуриране на украинския дълг от 3 млрд. долара към Москва.

Русия е получила чрез германското министерство на финансите предложения на Украйна за преструктуриране на дълга, съобщи руското министерство на финансите, цитирано от ТАСС.

Предложенията на Украйна за нейния дълг към Русия не могат да се приемат за начало на добросъвестни преговори, тъй като не е признат официалният статут на дълга, се уточнява в съобщението.