В документа се отбелязва, че слабата икономика в чужбина - в Европа и нововъзникващите пазарни икономики - най-вероятно ще окаже натиск върху растежа през идните две години. Посочва се по-специално забавянето на икономическия растеж в Китай и свиването на руската и бразилската икономика.

Според проектобюджета за 2017 година, публикуван от правителството на президента Барак Обама, нарастването на брутния вътрешен продукт (БВП) ще достигне 2,6 на сто през 2016 и 2017 година, а безработицата ще спадне до 4,7 на сто тази година и 4,5 на сто догодина.

Тези прогнози съвпадат с очакванията на Международния валутен фонд, но са по-оптимистични от оценките Управлението за федерален резерв на САЩ, което залага на увеличение на БВП от 2,4 на сто през 2016 година (колкото миналата) и само 2,2 на сто през 2017 година.

Изразявайки задоволство, че САЩ са "засега най-силната и най-устойчивата икономика в света", Белият дом признава, че в сравнение с предишните периоди на експанзия, темпът на растежа в последно време е бил "доста скромен". Правителството обяснява тази слабост с естеството на финансовата криза и последвалата рецесия през 2009 година, в резултат на която домакинствата и компаниите силно са задлъжнели.

В икономическите си прогнози Белият дом залага на постепенно възстановяване на инфлацията до 2,1 на сто през 2017 година, каквато е целта на УФР, след 1,5 на сто тази година и едва 0,1 на сто миналата година. Бюджетният дефицит, който спадна до 2,5 на сто от БВП през 2015 година (438 милиарда долара), се очаква да нарасне до 3,3 процента от БВП през 2016 и до 3,2 на сто през 2017 година при една и съща икономическа политика. При такава хипотеза дефицитът ще се задълбочи до 5 процента от БВП през 2026 година поради застаряването на населението и увеличението на разходите за здравеопазване, отбелязва АФП.

Ако обаче се вземат предвид реформите, предложени от демократите (данъчна реформа, такса върху петрола, данък върху абсолютната принадена стойност и др.), бюджетният дефицит не би трябвало да надвиши 2,6 на сто от БВП през 2017 година и да не бъде повече от 2,8 на сто през 2026 година. Бюджетът, представен от президента за финансовата 2017 година, която започва на 1 октомври, наподобява повече политическа декларация, отколкото работен документ, и няма никакви шансове да бъде одобрен от доминирания от републиканците Конгрес, изтъква АФП.

Осмият и последен бюджет на Барак Обама съдържа план за разходи, предвиждащ за 2017 година да бъдат похарчени рекордните 4,1 трилиона долара за множество инициативи, информира Асошиейтед прес. Те включват започване на нова война срещу рака, борба с глобалното затопляне и с все по-големите заплахи от терористите от "Ислямска държава".

В бюджета е заложено увеличение на данъците с 2,6 трилиона долара през идното десетилетие - близо двойно повече новите данъци за 1,4 трилиона долара, които Обама предложи и не успя да постигне в бюджета за миналата година, подчертава АП.

За цените на петрола, които са допринесли за засилване на потребителските разходи, в доклада е отбелязано, че един от факторите за този спад на котировките е увеличеното производство на течни изкопаеми горива в САЩ, допълва АФП.