"Нищо вече не работи", коментира германският телевизионен канал НТВ по повод на стачките в Гърция.

"Обща стачка парализира Гърция, работещите в почти всички отрасли протестират срещу реформите и съкращенията в страната. С демонстрации и стачки гърците искат да парализират страната - още едно изпитание за кабинета на премиера Ципрас", посочва медията.

Берлинският "Билд" споменава за предсрочни избори и прогнозира мрачно бъдеще за Гърция.

"Следващ колапс заплашва Гърция, премиерът Ципрас се стреми към предсрочни избори, в обкръжението му се чува, че той няма друг избор. В следващите седмици Ципрас ще поиска от президента разпускане на парламента, макар че официално това бе опровергано. Последствието от това ще бъдат предсрочни избори през пролетта или най-късно в началото на лятото. Това ще са трети избори за година и половина. Подобно нещо ще доведе до застой, до спиране на реформите, а може би и до неплатежоспособност на държавата", посочва германският вестник.

Позовавайки се на германски и гръцки медии, германската версия на американския сайт "Хъфингтън пост" също прогнозира предсрочни избори в Гърция през пролетта.

Изданието прави извода, че за първи път след като пое управлението на страната през януари миналата година, премиерът няма подкрепата на обществото и на партньорите.

Правителствени кръгове изтъкват, че Ципрас напразно се опитал да намери нови правителствени партньори за предстоящото гласуване в парламента на законопроекта за данъчни и пенсионни промени.

В същата публикация изданието се спира и на стачките от последните дни в Гърция с оценката, че ситуацията в страната е "критична".

24-часовата национална стачка в Гърция  в четвъртък бе срещу реформите, които гръцкото правителство трябва да въведе, за да получава траншове от заемите, договорени с кредиторите в рамките на третата спасителна програма на обща стойност 85 млрд. евро.

Блокадите продължават

Стачката приключи, но блокадите по границите остават. Гърците заплашват, че днес ще затворят 2 от 3-те ленти към Солун, а в събота и неделя за по един час ще се блокират главни пътища. Фермерите остават на блокадите, дори обещават ново затваряне на граници и пътища от утре. Днес движението ще бъде спирано от обяд. Продължава и стачката на пристанищните работници.

Преговорите с кредиторите

За днес е планирана последна среща на този етап между представители на кредиторите с гръцкото правителство, на които Атина договаря отпускането на следващия транш от заемите по третия спасителен пакет.

Дебатите с кредиторите ще бъдат прекратени до 15 февруари, а в този интервал гръцкото правителство ще трябва да преразгледа преговорната си тактика и да се съобрази с поставените от тях искания.

Атина иска да завърши бързо прегледа по изпълнението на спасителната програма от страна на кредиторите, за да започне преговори за облекчаване на дълга и да убеди гърците, че саможертвите им си заслужават, въпреки че безработицата е достигнала 25 процента.

В. "Катимерини" обаче коментира, че след МВФ и ЕС е поискал отново от Гърция допълнителни мерки за икономии за периода 2016-2017 г., за да бъдат постигнати целите относно първичния бюджетен излишък.

Лагарад: Пенсионните реформи са свързани с дълга


Пенсионната реформа в Гърция трябва да бъде значителна и задълбочена. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, като обвърза промените в пенсионната система на Гърция с облекчаването на външния дълг на страната, предаде агенция АНА-МПА.

Пред журналисти тя каза, че 10 на сто от брутния вътрешен продукт на Гърция отива за подпомагане на пенсионната система, чието реформиране е необходимо, за да не се натрупват дефицити и дълг.

Винаги съм казвала, че гръцката спасителна програма трябва да се движи на два крака - единият крак са значителните реформи, а другият - облекчаването на дълга. Ние държим на това становище - значима реформа и облекчаване на дълга.
За да стане всичко това, Гърция трябва да реформира пенсионната и данъчната си система, но и да ограничи укриването на данъци. Облекчаването на гръцкия дълг трябва да бъдат свързано с тези реформи, каза още Кристин Лагард.