Според тях тези мерки могат да застрашат платежоспособността на банките и на застрахователните компании.

В годишния си доклад за състоянието на икономиката на Германия, групата от експерти, известна като "Петимата мъдреци", прогнозира растеж на БВП от 1,7% за тази и от 1,6% за 2016 година.

Прогнозираното забавяне на растежа през следващата година се дължи на техни очаквания, че икономиката на Китай няма да отбележи подобрение и това ще ограничи немския растеж въпреки силното вътрешно потребление и силния трудов пазар. За цялата еврозона те очакват икономически растеж от 1,6% през 2015-а и забавяне до 1,5% през следващата година.

Петимата икономисти описват като "управляеми" разходите на германското правителство във връзка с бежанската криза и според тях мигрантският наплив ще доведе до допълнителни публични разходи в размер между 5,3 и 8,3 млрд. евро през настоящата година и между 9 и 14,3 млрд. евро за следващата.

Съветът от експерти обаче разкритикува политиката на ЕЦБ чрез необичайно рязък тон, заявявайки, че тя създава значителни рискове за финансовата стабилност. Ако ниските лихвени проценти останат в сила през следващите години и кривата на доходността се запази плоска (равнинна), това ще застраши платежоспособността на банките и на животозастрахователите в средносрочен план, се посочва в техния годишен доклад. ЕЦБ не взема предвид надвисналите рискове за финансовата стабилност при вземането на решения за нейната парична политика, предупреждават "Петимата мъдреци".