Медиите коментират това по повод посещението на еврокомисаря за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси в Атина.

В. "Катимерини " отбелязва, че в разговорите си с премиера Алексис Ципрас и членове на правителството Московиси е бил приятелски настроен, но ясно е показал, че управляващите трябва да решат всички отворени въпроси около исканите от ЕС реформи до заседанието на Еврогрупата на 9 ноември.

Само тогава, пише в. "Имерисия", ще бъдат отблокирани два милиарда евро от договорената финансова помощ за Гърция. Московиси поиска рекапитализация на банковия сектор до края на годината, допълва изданието.

В. "Та неа" публикува интервю с ръководителя на банковия надзор в Европейската централна банка (ЕЦБ) Даниел Нуи, която също отбелязва, че рекапитализацията на банките трябва да стане факт до края на 2015 г. като целта е да не се стигне до орязване на влоговете.

Вестник "Етнос" коментира, че премиерът Алексис Ципрас е започнал дипломатически маратон, който има за цел да върне гръцката икономика към растеж, което от своя страна да доведе до излизане от кризата.

От определящо значение е очакваното посещение на американския държавен секретар Джон Кери в Атина, което е планирано за 13 и 14 ноември. Очаква се в рамката на визитата си Кери да заяви подкрепата на САЩ за развитието на инвестициите в страната. Според информацията Световната банка обмисля да финансира частни инициативи в Гърция, което ще е от огромно значение в опитите за стабилизиране икономиката, посочва изданието.

Във фокуса на вниманието на гръцките печатни издания продължава да е и бежанската криза, засегнала сериозно Гърция. От Атина към Люксембург бяха изпратени първите 30 бежанци по плана за разпределяне на мигрантите в Европа.

Вестник "Вима" пише, че от международното летище в гръцката столица премиерът Ципрас е изпратил послание да бъде спряно даването на човешки жертви в Егейско море, "което е срам за европейската култура". Той е подчертал, че е нужно сътрудничество между Европейския съюз и Турция по отношение определяне на страната на произход и разпределянето на мигранти като по думите му това трябва да става от територията на Турция, а не от гръцките острови.