Тръмп определи ръководителката на УФР Джанет Йелън като "силно политизирана".

По-рано и Тед Круз, друг кандидат за номинацията на Републиканската партия, критикува централната банка, заявявайки че решенията по паричната й политика трябва да бъдат проверени, а страната трябва да се насочи към система, гарантирана със злато.

Преди дни Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ остави лихвените проценти на исторически ниско равнище близо до нулата. Американската централна банка аргументира своето решение със заплахите от слабата световна икономика и прекалено ниската инфлация.

Икономиката на САЩ продължава да нараства с умерени темпове, отчете УФР. В същото време то отбеляза, че темповете на увеличаване на заетостта в страната са се забавили в последно време. Американската централна банка не даде индикации кога възнамерява да пристъпи към повишаване на лихвените проценти. Някои представители на УФР сигнализираха желание това да стане преди края на годината, отбелязва Асошиейтед прес.

Неособено обнадеждаващите икономически данни в последно време обаче накараха мнозина анализатори да прогнозират, че повишаването на лихвите ще започне най-рано догодина. УФР обаче не включи в изявлението си от днес предупреждението, че международната конюнктура може да навреди на икономическия растеж в САЩ, което отправи в комюникето след предишното си заседание по паричната политика, през септември. По този начин американската централна банка загатна, че е възможно да повиши лихвените проценти още през декември, отбелязва Ройтерс.