Косарев е собственик на компанията Empreno Ventures Limited, която чрез дъщерната си фирма притежава 76% от акциите на „Българската телекомуникационна компания“ (БТК), работеща под името „Виваком“.

На 30 октомври той се е обърнал към главния прокурор на България Сотир Цацаров, съобщава руската агенция Регнум, цитирана от "Фокус".

Според Косарев налице е опит за незаконната продажба на „Виваком“.

„Възмутен съм, че досега българските власти не са реагирали по никакъв начин на действията на българските мениджъри на „ВТБ Капитал“, които използват своето положение за незаконното присвояване на компанията, която се контролира от представлявания от мен акционер“, казва Косарев.

Преди дни стана ясно, че “ВТБ капитал“ е наела световна консултантска компания, която да помогне за незабавната продажба на Виваком.

Това е ясен случай, в който VTB Capital се стреми да си възстанови сумата, дължима от българска институция, изпитваща финансови затруднения. Заемът е в просрочие, защото основният собственик изпитва затруднения и компанията не е в състояние да се рефинансира нито чрез собствен капитал, нито чрез дълг. VTB Capital направи предложение за рефинансиране, но не получи подкрепа от акционерите, въз основа на което пристъпваме към реализиране на обезпечението. Нашите действия по време на цялата процедура са били и продължават да са напълно честни и открити, каза бившият финансов министър Милен Велчев, който сега е главен изпълнителен директор на VTB Capital в България.

VTB Capital е агент по финансирането и секюритизацията на мостови кредит в размер на 150 млн. евро, предоставен на InterV Investment Sarl (InterV) – базирана в Люксембург индиректна холдингова компания на (БТК ЕАД) „Виваком“.

Финансирането е обезпечено чрез залог на 100% от акциите на люксембургската компания InterV. Неплатежоспособността е настъпила на падежа на финансирането през май 2015 г. и считано от този момент кредиторите са издали няколко последователни уведомления за спиране на последващи действия, докато проучват възможни решения за погасяване на дълга.