Най-голямата банка в България УниКредит Булбанк отбелязва втората по големина печалба в сектора от 243 милиона лева. Най-голямата печалба пък е реализирана от ДСК – 247 милиона лева.

Понижените разходи за лихви помагат на банките да повишат рентабилността си, като особено облагодетелствани са тези с чужди "майки". Затова и във финансовите среди редовно се изразява тезата, че България трябва да ускори хода към Еврозоната, за да може всички банки в България да получат достъп до по-евтин ресурс и по този начин да се намалят и лихвите по кредитите в България.

Добро впечатление правят и резултатите на Юробанк (Пощенска банка). Макар да намалява активите си (следствие на свитото кредитиране в сектора), Юробанк показва значително подобрение в управлението на разходите си. Банката увеличава печалбата си за първите 9 месеца повече от 4 пъти, сравнено с 2014 година – от 19 милиона лева на 79 милиона лева. Като цяло, кредитните институции в България остават с добри резултати.

Основните банки увеличават печалбите си и посрещат успешно предизвикателствата. Осем от по-малките банки отчитат загуби, но те също не са големи. За съжаление, кредитирането в системата остава свито, което е и следствие на продължаващата икономическа несигурност в ЕС като цяло. Спрямо същия период на 2014, кредитирането се е свило с 5 милиарда лева.

Интересен факт е, че на фона на свитото банково кредитиране, небанковите финансови институции успяват да постигнат по-добри резултати и техните портфейли се разширяват. Онлайн иновациите на фирми за бързо потребителско кредитиране, както и по-добри условия по лизинги успяват да събудят интереса на потребителите и дори будят интереса на банковите играчи.

ПИБ е върнала всичко дължимо за 2015 г., като дори е успяла да надхвърли плана с 150 милиона лева, съобщи Bloomberg TV Bulgaria.

През следващата година ще бъде върната цялата държавна подкрепа.

От справката за депозитите се вижда, че вземанията на сектор "Държавно управление" (включва не само централното правителство, но и общини и ведомства) в ПИБ са намалели до 556 млн. лева. Към 31 март, откогато са последните данни, те бяха 815 млн. лева.

Банката получи държавна помощ в размер на 1,2 млрд. лева през юли 2014 г. и я погасява по график.  Третата по големина кредитна институция в България, която изпълнява програма за преструктуриране, отчита печалба от 10 млн. лева.

На няколко пъти бе съобщено, че ПИБ е готова предсрочно да погаси всичките си задължения към държавата, но министърът на финансите Владислав Горанов желае изплащането да върви по предварително уговорения график.