Горанов обяви, че се предвижда увеличение на разходите за персонал в средното образование, социалните системи. Предложени са с 5% да нараснат средствата за персонал в приходните агенции, "като отражение на не малкото, което те постигнаха през 2015-а година и като допълнителен стимул за работа", заяви министърът.
Вчера директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов каза, че към момента планът за приходите (в тази система) е преизпълнен с 220 милиона лева.

По време на дебата в Тристранния съвет финансовият министър пусна в ход доброто си чувство за хумор, като разказа анекдоти свързани с икономическата ситуация в България. Според него, когато местиш гробище, тези които са в него, не могат да ти помогнат.

Освен това Горанов разкри и разликата между алкохолизма и популизма. Първият бил индивидуален и се лекувал, а освен това и се изтрезнява, докато при втория последиците са дълбоки и разочароващи.

Министърът обяви, че държавата не може да се справи със запланувания дефицит от 3% и той ще бъде увеличен до 3.1% от БВП с актуализация на бюджета.

Актуализацията на бюджета и препоръки

Преди дни Горанов обяви, че се налага актуализация на бюджета във връзка с повишени разходи за заплати и по добро изпълнение на европейските програми, където участваме с 25% съфинансиране.

От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) обявиха, че не подкрепят актуализацията на бюджета за 2015 г.  Те изразиха мнение, че това е поредният отказ от реформи.

Подкрепяме усилията за реформи, но те, като че ли, са усилия отвън - от Министерство на финансите и не толкова отвътре за реформи в сектор "Сигурност", каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Той добави, че не може да бъдат подкрепени тези бюджети и ръста в тях.
Тези сектори у нас са префинансирани по относителни показатели спрямо средното за ЕС, подчерта Васил Велев.

Той призна, че образованието и науката са недофинансирани сектори. По думите му обаче разходите не трябва да са свързани само с нарастване на заплатите, а са необходими повече грижи за техническото образование, природоматематическите науки, включително и да се увеличат парите за държавни стипендии, поради липсата на кадри.

БСК също смята, че е недофинансирана науката и в частност БАН.
Нивата на заплащане на младите учени, на специалисти с висше образование, са на нивата, близки до минималната работна заплата, заяви Димитър Бранков от БСК.

От КНСБ не виждат причина за увеличаване на бюджета на сектор "Сигурност". "Не виждаме причина, няма да станем по-боеспособни и боеготовни", коментира президентът на синдиката Пламен Димитров по повод допълнителното финансиране със 160 млн. лева в сектора.

Той изрази мнение, че след като сектор "Сигурност" не е спазил искането за ограничаване на разходите, не е необходимо да се прави такъв значителен разход.

Запитан защо държавните ведомства не са съобразявали с искането на Министерството на финансите за намаляване на разходите с 10% и въпреки това ще получат пари чрез актуализация на бюджета, Горанов отговори, че бюджетът не прави реформи, а може да е само средство за натиск.

"Във финансовото министерство можем да изготвим промени в законите, които да осъществят реформите, но смятам, че това е работа на съответните ресорните министерства. Вярвам, че следващата година ще е по-добра за реформите", каза министърът.

Бюджетът за 2016 г.

Дефицитът в държавния бюджет през 2016 г. може да спадне и под 2%, ако приходните агенции продължат да работят добре, каза министърът. През 2018 година бюджетът може и да е балансиран, макар че прогнозираме дефицит един процент, обясни Горанов.

Той каза още, че ще бъдат предприети законодателни инициативи за повече приходи като удължаване начисляването на ДДС за селскостопански култури, въвеждане на данък "уикенд", увеличаване на акциза.

Има голяма вероятност през идната година летище "София" да бъде дадено на концесия. Очакванията на Министерството на финансите е първоначалната концесионна такса за летището да е 600 млн. лева.

"Обещали сме тези пари на транспортния министър Ивайло Московски за решаване на проблеми в БДЖ, но не само там", каза Горанов.

Ще положим усилия да стартираме изграждането на отсечката от АМ "Хемус" до разклона между Ловеч и Плевен, каза още финансовият министър.

От АИКБ предвиждат ръст на БВП от 1,3-1,5 на сто (при предвиден от МФ 2%). Ще се радваме, ако сме сбъркали, но последните пет години прогнозите ни се сбъдват, когато са песимистични, коментира Васил Велев.

От БТПП заявиха, че подкрепят проекта на бюджет за 2016 година и го намират за по-добър от този за 2015 година. Работодателската организация подкрепя и увеличението на минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи за 2016 година.