Това заяви пред БНР проф. Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата. Според него единственият аргумент, който може да има правна стойност срещу държавата, е, че според законодателството, фондът не е успял да защити правата си и да обжалва съдебните решения в качеството си на акционер.

Каузата на Оманския фонд е крайно съмнителна в морално и в юридическо отношение. Оманският фонд е акционер в КТБ и би следвало да знае практиките на банката по отношение на кредитния ѝ портфейл, каза Димитров.

Той припомни, че Оманският фонд, като акционер с определено дялово участие - 30%, има достатъчно правни инструменти, за да се обърне към основния акционер на банката, към дружеството "Бромак" и съответно този, който е притежател на акциите в "Бромак", това е председателят на Надзорния съвет Цветан Василев за обезщетението, за вредите, които са причинени.

БНБ е защитена от закона с имунитет срещу съдебни искове за надзорните ѝ решения – освен ако не се докажат злоумишлени действия, коментира още проф. Димитров:

Ако се докаже, че БНБ като надзорниците, нейни длъжностни лица, умишлено, обаче трябва да се докаже, което е много трудно, са допринесли за щетите, причинени на кредитори и на акционери, тогава има основание за подобно нещо. Оманският фонд обаче има основание за недоволство, защото законът не му е позволил да упражни акционерните си права. Тоест, да атакува отнемането на лиценза. Това за мене, като юрист, е изключително спорно, заяви проф. Димитров.

Няма доказателства за съществуването на Оманския фонд. Няма да бъде учудващо, ако се окаже, че зад него стоят отново българи, каза по БНР адвокат Веска Волева по повод новината, че държавният инвестиционен фонд на Оман е завел иск срещу България заради фалита на КТБ:

До ден-днешен не разбрах дали наистина има такъв фонд, или зад него стои някоя нова офшорка, зад която стоят отново българи. Нищо черно на бяло не съм видяла. Държавата е виновна за всичко. Държавата фаворизира банките в ущърб на цялото ни общество. Всичко е скрито за следствена и всякакъв друг тип тайна, допълни тя.

Според нея законодателство не се прави заради една или друга личност. Адв. Волева беше категорична, че министърът на финансите не може да не спази решение на Европейски съд.

Вчера министърът на финансите Владислав Горанов каза, че държавата е наела адвокати, за да бъдат защитени интересите й. И припомни, че е имало много дела срещу България, сред които за „Плама Плевен“, за продажбата на авиокомпания „Балкан“ и др.