Новата служба трябва да поеме контрола за спазването на бюджетните правила и стабилността в Европа, осъществяван досега от Европейската комисия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Предвид "водената в момента дискусия за бъдещата роля на Европейската комисия, много аргументи подкрепят прехвърлянето на тези задължения за бюджетен надзор и контрол над изпълнението на правилата на един независим орган", посочва Вайдман в статия, поместена в германския седмичник "Фокус".

Еврозоната е подложена на изпитание от гръцката криза. След неколкомесечни преговори и споразумения в последната минута, Вайдман критикува "по-скоро хлабавото и политическо прилагане на правилата от Европейската комисия при страни с прекомерно висок бюджетен дефицит".

"Сътрудничеството между държавите е обречено на провал, ако всяка от тях може "да поръчва", но накрая всички да трябва да плащат", предупреждава той.

Известният с консервативните си позиции в Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Вайдман предлага алтернатива.

По думите му "една централна европейска институция би могла занапред да се намесва директно, ако икономическата и финансова политика на дадена страна членка води до съществени отклонения". "Тя би имала ясно определена задача и недвусмислен мандат и няма да бъде включена в процеса на политически преговори в Европа", допълва Вайдман.