Атина дължи на Берлин 87 милиарда евро. Вторият по мащаб кредитор на Гърция е Франция (66 милиарда), следват Италия (58 милиарда) и Испания (40 милиарда), предаде БТА.

Холандия е заела на Гърция 19 милиарда евро, Белгия - 11 милиарда, Австрия - 9 милиарда, Финландия - 6 милиарда евро. Словения е дала заем от 1,5 млрд. евро, но това са 4 на сто от брутния й вътрешен продукт.

В информацията се отбелязва, че посочените дългове очертават само тежестите към държави от еврозоната.

Дълговете към държавите от еврозоната са съставени на основата на заемите от институциите на ЕС, както и по силата на двустранни заемни споразумения.

Междувременно управителят на Банк дьо Франс Кристиян Ноайе предупреди днес за опасност от "хаос" в Гърция", където "икономиката е изправена пред срив", ако Атина и нейните кредитори не успеят да намерят до неделя споразумение по финансирането на страната, предаде АФП.

"Гръцката икономика е на ръба на катастрофата, абсолютно необходимо е да бъде постигнато споразумение до неделя, това е последният срок, след който вече ще бъде късно и последиците ще бъдат тежки", заяви Ноайе в ефира на френското радио Европа 1. Централният банкер на Франция допълни, че "може да има бунтове (...), хаос в страната. Ноайе е и член на управителния съвет на Европейската централна банка, която поддържа живота на гръцките банки.

Европейската комисия е готова за всякакво развитие на въпроса, свързан с Гърция, включително за напускането на страната на ЕС и еврозоната, както и за оказването на хуманитарна помощ на Атина, съобщи снощи на пресконференция председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, който участва в извънредната среща на държавните и правителствените ръководители от еврозоната в Брюксел.

Той добави, че крайният срок за получаването на предложенията на Атина за нова спасителна програма изтича тази седмица.