Това са Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Росселхозбанк, ВЕБ (Внешекономбанк), Алфа банк и Агенцията по ипотечно жилищно кредитиране (АИЖК), съобщиха ТАСС и БТА.

Решението е взето, след като в нощта на 21 февруари агенцията свали до спекулативно равнище Ba1 суверенния рейтинг на Русия с отрицателна прогноза. Мудис посочва, че рейтингите на всички седем компании са намалени с една степен и прогнозата по тях е негативна.

Агенцията отбелязва, че решението отчита вероятността от подкрепа от правителството за тези кредитни организации в случай на необходимост. Международната агенция Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's - S&P) също понижи кредитните рейтинги на редица руски банки и промени прогнозите по тях.

По-конкретно рейтингът на банка Руски стандарт по националната скала е понижен от ruA ruA-, а рейтингът в чуждестранна и местна валута е свален от B+ на B.

От ruA+ на ruA е понижен и рейтингът на Внешпромбанк, от стабилна на отрицателна е преразгледана перспективата по нейния рейтинг B+ в чуждестранна и местна валута.

Освен това до негативен е понижена прогнозата по рейтингите на банките Откритие, Уралсиб и други.