В съвместно съобщение на "Обединена българска банка" АД и "Уникредит Булбанк" АД, се казва, че двете банки "съвместно са финансирали изграждането на завод за гипсокартон и гипсови изделия "Техногипс" ЕАД, собственост на "Балканстрой" АД, чрез предоставен кредит, обезпечен със залог на цялото търговско предприятие на "Техногипс" ЕАД, както и на отделните негови активи.

Cлед като двете банки предприемат действия за принудително събиране на кредита, офшорна компания "Инвенто бизнес корп.", регистрирана на остров Тортола, с капитал от 100 долара, представлявана от лице, участвало в управлението на фирми от групата на "Балканстрой" АД, предприема координирани с длъжника действия, които препятстват законосъобразното удовлетворяване на банките от заложеното имущество. За съжаление, установяваме прилагане на добре позната схема да се използва анонимността на офшорни компании при опит за ограничаване и практическо обезмисляне на законовите права на кредиторите.

На 09.02.2015 г., в 11:22 ч. в Централния регистър на особените залози в полза на офшорната компания "Инвенто бизнес корп." е вписан залог върху всички движими вещи, машини и съоръжения на "Техногипс" ЕАД за сума от 60 милиона лева. Четири часа по-късно, в 15:37 ч. същия ден, офшорната компания пристъпва към продажба на заложеното имущество, което длъжникът й предава незабавно и доброволно.